BEBE NESTALE, IZJAVE LAŽNE, DOKAZI ZATURENI: Roditelji koji tragaju za decom otkrili premijeru detalje iz sudskih procesa

V. Crnjanski Spasojević

17. 06. 2024. u 12:15

BEOGRADSKA grupa roditelja, članova Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, srela se krajem prošle nedelje sa premijerom Vučevićem i ministrom zdravlja Lončarem. Tema je bila samo jedna - nerešeni slučajevi beba koje su navodno mrtvorođene ili umrle neposredno po rođenju, a o čijoj stvarnoj sudbini roditelji i po više decenija ne znaju pravu istinu.

БЕБЕ НЕСТАЛЕ, ИЗЈАВЕ ЛАЖНЕ, ДОКАЗИ ЗАТУРЕНИ: Родитељи који трагају за децом открили премијеру детаље из судских процеса

Foto: D. Balšić

Iako su se neki od ovih nestanaka desili još u vreme bivše zajedničke države, majke i očevi nikada nisu dobili od države valjane dokaze da su njihova deca zaista naprasno preminula, kao što im je rečeno. Naprotiv, mnogo toga ukazivalo je na suprotno. Deo roditelja pokrenuo je vanparnične postupke pred nadležnim sudovima, a u skladu sa zakonom, donetim posle odluke Evropskog suda u Strazburu da država mora svima da da zadovoljavajuće informacije.

- Pred sudovima se našlo 794 slučaja, od kojih je oko 700 završeno. U 99,9 odsto doneto je rešenje da ne može da se utvrdi status deteta, dok je samo u 0,1 odsto utvrđeno da su deca zaista preminula. Nismo zadovoljni ovim rešenjem jer ono ne odgovara onome što je u svojoj odluci Evropski sud naložio Srbiji - da nam dostavi dokaze o tome da li su naša deca preminula ili su živa. Ovde dokaza nema. Izrazili smo pred premijerom nezadovoljstvo i rekli da je nas 800 roditelja spremno da se opet obrati Strazburu - kazao je za "Novosti" Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Takođe su, kako nam je objasnio, obavestili predsednika Vlade o onome što se dešavalo pred sudovima: o protivrečnim iskazima lekara iz iste bolnice, nedostatku medicinske dokumentacije, apsurdima...

Vlada Srbije

Goran Filipović i premijer Miloš Vučević

- Neki lekari su pred sudom svedočili kako su čuli za krađe beba, ali su tvrdili da ne znaju detalje, da se nije dešavalo u njihovoj smeni, da nisu u tome učestvovali... Drugi, iz iste bolnice, tvrdili su suprotno. Svi su prebacivali loptice jedni na druge. Sudovi su prikupljali samo dokumentaciju koja je bila raspoloživa, dakle, onu koju smo i mi prikupili, ništa od podataka koji su nama nedostupni i do kojih je trebalo da dođu. Dugogodišnji prvi čovek GAK "Višegradska" na više ročišta tvrdio je da su umrle bebe spaljivali u sopstvenom krematorijumu, međutim, nadzor u GAK-u je pokazao da nikada nisu imali krematorijume. To su potvrdili i načelnici odeljenja, a obišli smo i bolnicu. Takođe, Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da nijedna bolnica u Srbiji nema i nije imala krematorijum, već postoje samo dva - u Novom Sadu i na Lešću, u Beogradu - kaže Filipović za naš list.

Budući da ne postoje dokazi da su njihove bebe bilo gde sahranjene, a sada je izvesno da nisu ni kremirane, roditelji se logično pitaju gde su i šta je sa njima. Filipović pominje i slučaj afere sa 66 beba, navodno mrtvorođenih, koje su držane u zamrzivaču, sandučaru, u podrumu GAK Višegradska. Na spisku roditelja tih beba koje je sačinila klinika bilo je i onih koji su tvrdili da se njihova deca uopšte nisu tamo rodila, a jedan otac je naveo kako je nemoguće da je njegova beba tamo, pošto je svoju već sahranio!

PRIKUPLjANjE ČINjENICA

KAKO je saopšteno iz kabineta premijera, dogovoreno je i da taj kabinet od nadležnih ministarstava zatraži da predlože predstavnike u Komisiju za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece pod sumnjom da su nestala iz porodilišta, "kako bi se rad na iznalaženju mehanizma ubrzao i bio što efikasniji".

- Za jedno od te dece postoje podaci da je istovremeno sahranjeno i na Lešću i na groblju u Mladenovcu! Jedna majka je dala saglasnost da se njeni preminuli blizanci sahrane, da bi se ispostavilo da su pokopani tek posle pet godina stajanja u zamrzivaču. O svemu ovome pričali smo sa premijerom i ministrom zdravlja. Zaključak je da je neophodno doneti ili novi zakon ili promeniti postojeći, budući da je ovaj nedorečen i da istrage mogu da vode samo tužilaštva, a ne sudovi, pa je rezultat tog neumrežavanja institucija ovih 99,9 odsto rešenja po kojima je nemoguće utvrditi status naše dece - objašnjava Filipović.

Premijer je obećao da će u narednih sedam do 10 dana biti formirana radna grupa za izradu "novog mehanizma za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji". Roditelji su ponudili svoju pomoć, iskustvo i znanje do kog su, silom prilika, došli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)