STIŽE NAM PAKAO IZ AFRIKE: Ova dva dana biće pik toplotnog talasa, temperature do 40 stepeni

Novosti online

18. 06. 2024. u 07:57

SRBIJA se nalazi na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području.

СТИЖЕ НАМ ПАКАО ИЗ АФРИКЕ: Ова два дана биће пик топлотног таласа, температуре до 40 степени

Foto: Shutterstock

Meteoalarmi su upaljeni na teritoriji čitave zemlje, a svakoga dana temperatura će samo rasti. Iz RHMZ rano jutros su otkrili tokom koja dva dana nas očekuju paklene vrućine, kada će temperatura sezati i do 40 °C.

- U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °C - upozoravaju iz RHMZ-a.

Kako dodaju, nakon ovog tropskog talasa uslediće zahlađenje i povratak na vrednosti u intervalu od 28 °C do 34 °C.

- U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °C - kazali su.

Vrednosti maksimalnih temperatura po danima:

danas (18. jun) od 32 do 35 °C

sreda (19. jun) od 35 do 37 °C
četvrtak (20. jun) od 33 °C na severu do 39 °C na jugu i istoku Srbije

Kako se ponašati tokom toplotnog talasa

Kako biste izbegli kolabiranje ili toplotni udar tokom ovog perioda, stručnjaci otkrivaju kojih pet stvar od danas, pa u narednih nekoliko dana morate imati kod sebe. Ali ukoliko se desi da neko kolabira, ne treba mu lupati šamare i zalivati ga vodom, već ga treba postaviti da legne i da mu se podignu ekstremiteti da krv iz nogu dođe do mozga.

- Onda će on doći svesti, a tada mu treba dati nešto slano da pojede i da popije vode - zaključila je sagovornica dr Biserka Obradović.

Doktorka Obradović napominje i da je ovih 5 stvari neophodno da uvek imamo pri ruci ukoliko napuštamo domove za vreme trajanja toplotnog talasa.

- Ukoliko morate da napustite svoje domove, rashlađene prostorije, pored sebe uvek morate imati vode, nešto slatko i slano, šešir i kremu sa zaštitnim faktorom, jer je ovih dana pojačano UV zračenje - kazala je.

Doktorka Biserka Obradović otkriva da postoje i načini kako preventivno možemo pomoći našem organizmu da se izbori od posledica naglih promena vremena. Tajna je, kako kaže, u promeni ishrane, izbacivanju toksina (kafa, gazirano, cigarete), umerenoj fizičkoj aktivnosti prilagođenoj nama, ali i zdravom snu.

Zaštita od sunca

Za vreme toplotnog talasa, kada će mnogi pohrliti na kupališta i bazene, veoma je važno i pravilno se zaštiti od sunca. Kako prof. dr Svetlana Popadić, dermatovenerolog iz UKCS, za Telegraf.rs ističe, kremu sa faktorom treba nositi uvek, ne samo kada znamo da ćemo se sunčati, jer koža pamti svaki minut proveden na suncu.

"Sunce pokazuje kumulativne efekte, odnosno, ja volim da kažem da koža pamti svaki minut proveden na suncu i kompletnu ekspoziciju počinjemo da vidimo tamo negde posle tridesetih godina, što u formi foto-starenja kože, dakle koža brže stari ukoliko je više izložena suncu a i nagomilavaju se ti neki problemi, pa osobe koje su puno vremena provele na suncu a posebno osobe koje su gorele na suncu imaju veću šansu da razviju neki veći problem na koži", izjavila je dr Popadić za Telegraf.rs.

Obavezno ponesite sa sobom ovih pet stvari

  • Vodu
  • Slatko
  • Slano
  • Šešir
  • Kremu sa zaštitnim faktorom

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo