PREDAVANJE DOKTORA DEJANA STOJKOVIĆA: "Crne rupe u vasioni i laboratoriji" u rodnom Vranju profesora sa univerziteta u NJujorku

J. S.

18. 06. 2024. u 10:01

„CRNE rupe u vasioni i laboratoriji“ naziv je predavanja koje će u sredu, 19. juna, od 19 časova u velikoj sali Skupštine grada održati Vranjanac prof. dr Dejan Stojković, redovni profesor na Državnom fakultetu Njujorka (State University of New York).

ПРЕДАВАЊЕ ДОКТОРА ДЕЈАНА СТОЈКОВИЋА: Црне рупе у васиони и лабораторији у родном Врању професора са универзитета у Њујорку

Foto: J.S.

„Crne rupe su sigurno najinteresantniji i najintrigantniji objekti u našem univerzumu. Njihovo postojanje je predviđeno Ajnštajnovim jednačinama još pre više od stotinu godina, ali je zbog njihovih neobičnih osobina naučnicima bilo potrebno više od pedeset godina da prihvate da takvi objekti mogu zaista da postoje. Pošto čak ni svetlost ne može da napusti horizont događaja koji se nalazi oko crne rupe, njih je nemoguće videti direktno, ali se mogu opaziti interesantne pojave koje se javljaju isključivo u njihovoj okolini. U poslednjih nekoliko decenija naučili smo puno toga o crnim rupama, ali one nastavljaju da nas fasciniraju i iznenađuju. U okviru nekih teoretskih modela, moguće je čak i napraviti mini crne rupe u moćnim akceleratorima čestica koji su trenutno u pogonu“, apstrakt je predavanja.

Dr Dejan Stojković se u svetu nauke proslavio kao autor metode koja se u CERNU koristi za istraživanje crnih rupa. Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije. On već dugi niz godina živi i radi u SAD, ali kad god je u svojoj zemlji, iskoristi priliku da održi nekoliko predavanja o temama kojima se bavi, a koje su zanimljive ne samo naučnicima, već i široj javnosti.

BONUS VIDEO: 

Dr Samardžić: Po potrošnji sedativa Srbi i Hrvati na prvom mestu u svetu | Dr Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)