ZNANJEM I ISKUSTVOM ČISTE SRBIJU OD BOMBI: Stručnjaci Millennium team-a prikazali metode uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava

M-50

18. 06. 2024. u 10:00

ISKUSNI deminer, oprezno ali sigurno, korača unutar polja širine jedan metar obeleženog crvenim trakama sa više nego jasnim upozorenjem "Stop mine!". Sva zapažanja radio-vezom javlja vođi tima koji rad prati sa bezbedne udaljenosti. Strpljivo, centimetar po centimetar, specijalnim detektorom proverava zemljište.

ЗНАЊЕМ И ИСКУСТВОМ ЧИСТЕ СРБИЈУ ОД БОМБИ: Стручњаци Millennium team-а приказали методе уклањања неексплодираних убојних средстава

Millennium Team

Čišćenje tla od neeksplodiranih ubojnih sredstava posao je koji traži punu pažnju deminerskog tima, poštovanje strogih procedura i retka je delatnost koja ne dopušta pravo na grešku.

Millennium Team

Proceduru rada deminera, opremu i metode ispitivanja tla za koje se sumnja da je kontaminirano neeksplodiranim ostacima rata prikazala je kompanija Millennium Team na pokaznoj vežbi održanoj na poligonu Investiciono-edukativnog parka Centra za razminiranje u Velikoj Moštanici. Demonstriran je rad deminerskih timova na snimanju i čišćenju terena zasutog protivpešadijskim minama, avio-bombama, kasetnom i drugom municijom.

Svaki član pirotehničkog tima na terenu obavezno nosi zaštitnu opremu, koju čini specijalni šlem sa vizirom od neprobojnog stakla i pancirni prsluk sa propisanom balističkom zaštitom. Ova oprema teška je desetak kilograma, a nosi se bez obzira na vremenske uslove. Radno vreme deminera traje pet sati, a nakon svakih 45 minuta rada sledi obaveznih četvrt sata predaha. Na terenu je sve vreme i medicinska ekipa, zadužena ne samo za pružanje pomoću u slučaju eksplozije ili vanrednog događaja, nego i praćenje zdravstvenog stanja članova deminerskih timova.

Millennium Team

Za snimanje terena koriste se najsavremeniji detektori renomiranih svetskih proizvođača koji reaguju na prisustvo magnetnog polja gvozdenih odnosno čeličnih predmeta na različitim dubinama. Za grube površinske radove u operacijama razminiranja Millennium Team-a koristi i specijalne radne mašine tipa MV-10 i PT3 0 0 , koje imaju mogućnost daljinskog upravljanja. Njihov zadatak je uklanjanje rastinja i drugih prepreka koje skrivaju zaostalu municiju i mine, čime se smanjuje rizik od eksplozija i ranjavanja ljudi na terenu.

Učesnicima i gostima stručnog seminara demonstrirana je i operacija pružanja pomoći povređenom demineru, a simuliran je i rad na snimanju i čišćenju terena koji se nalazi na trasi budućeg gasovoda. Ovaj scenario vežbe u potpunosti odgovara realnosti, jer su stručni timovi Millennium Team-a poslednjih godina uspešno ispitali i razminirali velike površine zemljišta namenjenog izgradnji.

Millennium Team

OPREZ Svaki član pirotehničkog tima na terenu obavezno nosi zaštitnu opremu

Građevinski propisi nalažu obavezu investitora da pre izvođenja radova sprovedu stručnu proceduru provere i čišćenja terena od neeksplodiranih ubojnih sredstava, kao preduslov za bezbednu izgradnju objekata ili drugih infrastrukturnih projekata.

Kompanija Millennium Team na humanitarnom razminiranju radi od 2017. godine, a poseduje sve sertifikate Centra za razminiranje i Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. Njeni demineri do sada su proverili i razminirali čak 37.000.000 kvadratnih metara u Srbiji, što je površina koju zauzima više od 5.000 fudbalskih stadiona.

Millennium Team

PROFESIONALNO Specijalne radne mašine imaju i mogućnost daljinskog upravljanja

Među najvećim ovakvim projektima bilo je čišćenje terena na trasi gasovoda od bugarske do mađarske granice, kao i kraka koji od Beograda, preko Valjeva, vodi do Loznice. Takođe, uspešno je proveren i razminiran teren za izgradnju objekata za Specijalizovanu izložbu "Expo" i zemljište na kome se gradi Nacionalni stadion u Surčinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška