MEĐUNARODNA VEŽBA „PLATINASTI VUK 24“: Održan Dan visokih zvanica

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 16:34

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su Danu visokih zvanica na međunarodnoj taktičkoj vežbi obučavanja „Platinasti vuk 24“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

МЕЂУНАРОДНА ВЕЖБА „ПЛАТИНАСТИ ВУК 24“: Одржан Дан високих званица

Foto MO Srbije

Ministar Gašić čestitao je svim učesnicima uspešno realizovanu vežbu i istakao značaj ovakvog uvežbavanja, koje donosi razmenu iskustava sa kolegama iz drugih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, na taj način Vojska Srbije podiže svoju sposobnost, interoperabilnost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama. On je posebno zahvalio učesnicima vežbe i naglasio da na ovakav način Srbija učvršćuje partnerske odnose i saradnju sa kolegama iz inostranstva.

General Mojsilović istakao je da su aktivnosti Vojske Srbije u okviru realizacije međunarodnih vojnih sadržaja, posebno vežbi, uslovljene i ograničene odlukom Vlade Srbije, koja se odnosi na realizaciju vežbovnih aktivnosti Vojske Srbije u prethodnom periodu.

- Mi smo na osnovu iskazanih potreba naše vojske u kontekstu interoperabilnosti i potreba da radimo u međunarodnom okruženju tražili od Vlade da se odluka promeni. Ova vežba stavlja Vojsku Srbije u priliku da sa predstavnicima nekoliko inostranih zemalja realizuje sadržaje koji su direktno usmereni na izgradnju njenih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama i izgradnju sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama pod zastavom Ujedinjenih nacija i u okviru Evropske unije – rekao je general Mojsilović i dodao da je današnji dan bio posvećen najdinamičnijim elementima vežbe.

Načelnik štaba Komande Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Miodrag Mladenović rekao je da je cilj vežbe ispunjen, čime su povećane operativne sposobnosti Vojske Srbije i dodao da su se u proteklom periodu izvodile različite teme, s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja država učesnica sa pripadnicima Vojske Srbije.

Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohajo brigadni general Džef Votkins istakao je da se značaj ovakvih vežbi ogleda u većem broju obuka i u tome što pripadnici oružanih snaga prenose znanja drugima i uče od međunarodnih partnera, s ciljem bolje saradnje.

Na vežbi „Platinasti vuk 24“ učestvovali su pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Zemlje posmatrači ove godine su Bugarska, Grčka i Nemačka.

Učesnici vežbe „Platinasti vuk 24“ uvežbavali su taktike i tehnike, kao i procedure, koje se, sa akcentom na upotrebu neubojitog oružja, primenjuju tokom angažovanja u mirovnim operacijama.

Vežba se realizuje od 2014. godine u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Današnjoj vežbi prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

(MO Srbije)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru