DANAS JE CRVENO SLOVO I VELIKI PRAZNIK: Proslavljamo Duhove, evo šta kažu verovanja i običaji

Novosti online

23. 06. 2024. u 08:21

Sveta Trojica ili Duhovi slave se kao jedan od većih praznika...

ДАНАС ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО И ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Прослављамо Духове, ево шта кажу веровања и обичаји

Foto: Wikipedia

Praznik Svete Trojice, u narod poznat i kao Duhovi ili Pedesetnica, obeležava se danas, deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

Prema crkvenim knjigama, na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan Vaznesenje. Tada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju dok im se ne javi Duh Sveti koji će ih krstiti, ali ne vodom, kako je krštavao Jovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Jevanđelje.

Običaji

Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji, a u pravoslavne hramove unosi se trava u vreme praznične liturgije i od nje se pletu venci koji se kao blagodet čuvaju u domovima do sledećih Duhova.

Duhovi se kao i Vaskrs i Božić slave tri dana, pa su u crkvenom kalendaru crvenim slovom obeleženi i Duhovski ponedeljak i Duhovski utorak.

Duhovi su praznik nekoliko mesta u Srbiji, a u pojedinim porodicama i krsna slava. Oni su i esnafska slava trgovaca.

Budući da je u pitanju crveno slovo, i to sva tri dana, na ovaj praznik ne bi trebalo raditi teže poslove, a žene da pranje, peglanje i ostale ručne poslove ostave za neki drugi dan.

Običaji vezani za Svetu Trojicu imaju veze sa paganskim vremenima i borbom protiv demona te se smatra da na Duhove ne treba spavati.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest. Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

U istočnoj Srbiji, uoči, na dan i posle Svete Trojice, Vlahinje, veruje se, imaju pojačanu vančulnu percepciju i tada proriču, baju vodicu za skidanje čini i spravljaju biljne meleme za uspeh i blagostanje. U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.

U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše devojke u selu, predstavljajući rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda.

BONUS BIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!