POČELI PRIJEMNI ISPITI: Budući akademci se najviše interesuju za ove fakultete

Novosti online

24. 06. 2024. u 14:11

Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počeli su danas prijemnim ispitima koje će budući studenti polagati do petka. Prijemni ispiti na univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu počeće u sredu.

ПОЧЕЛИ ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ: Будући академци се највише интересују за ове факултете

FOTO: Arhiva novosti

Objavljivanje rezultata biće najkasnije do 1. jula na preliminarnoj rang-listi, a objavljivanje konačnih biće najkasnije do 8. jula.

Upis će biti realizovan od 8. do 12. ju­la, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta, a prema rasporedu mora biti završen 12. jula.

Univerzitet u Beogradu konkursom predviđa da se redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu.  Kandidat za upis može da ostvari najviše 100 bodova.

Sudeći po prijavama, najveće interesovanje je za smer psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde za jedno mesto konkuriše pet kandidata.

Veliko zainteresovanost svršenih srednjoškolaca vlada i za Građevinski i Elektrotehnički fakultet, za Fakultet organizacionih nauka, ali i za stomatologiju, farmaciju, mikrobiologiju i fiziologiju.

Na beogradskom univerzitetu ima mesta za 15.283 brucoša. Dve trećine su budžetska. Buduće akademce čeka 107 programa na 31 fakultetu. Zato profesori savetuju studente da se dobro informišu i procene koji im studijski programi odgovaraju.

Prof. drVladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, kaže da će se uspeh iz srednje škole i sa prijemnog ispita bodovati isto kao i prethodnih godina.

Na univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu polaganje prijemnih ispita počinje u sredu, a u zavisnosti od fakulteta, trajaće do prve polovine jula.

(RTS)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)