U OVIM DELOVIMA SRBIJE VEĆ PLJUŠTI KIŠA I GRMI: Evo kuda će se premeštati jako nevreme tokom ostatka dana

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

24. 06. 2024. u 15:01

OVOG poslepodneva širom Srbije je toplo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, dok je na jugu i istoku vruće. U jednom delu zemlje već je došlo do destabilizacije atmosfere.

У ОВИМ ДЕЛОВИМА СРБИЈЕ ВЕЋ ПЉУШТИ КИША И ГРМИ: Ево куда ће се премештати јако невреме током остатка дана

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Inače, Srbija je danas pod uticajem ciklona sa centrom iznad Đenovskog zaliva.

Položaj ciklona biće takav da se Srbija nalazi u prednjem delu i toplom sektoru, uz izražena južna strujanja i priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike, a sa kojom se očekuje i transport čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Do srede će u Srbiji duvati jugoistočni vetar, koji će u utorak u košavskom području biti pojačan, na jugu Banata i jak.

Trenutne temperature kreću se od 30 °C na severu i zapadu do 33-34 °C na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, u Beogradu je 31 °C. Zlatibor i Sjenica mere 25 °C, a Kopaonik 19 °C.

U ovom času jačeg razvoja oblačnosti već ima na jugu Metohije, preciznije nad Gorom, uz veoma obilne pljuskove sa grmljavinom, uz lokalne oluje.

Pljuskova sa grmljavinom ima i na Pešteru, naročito na području između Sjenice i Tutina.

U nastavku poslepodneva jačeg razvoja oblačnosti biće širom južne i zapadne Srbije.

U ovim predelima biće idealnih uslova i za formiranje jačih grmljavinskih nepogoda sa gradom, uz jake gromove i vrlo obilne pljuskove, a deo tih već formiranih nepogoda doći će u jugozapadnoj visinskoj struji iz Bosne.

Foto: Printskrin Instagram/192_rs

Najveća opasnost od oluja posle podne i pred kraj dana biće u Podrinju, na zapadu i jugozapadu Srbije, na Pešteru, u Raškom okrugu, na Kosovu i Metohiji, naveo je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Prema kraju dana i tokom večeri deo ovih grmljavinskih procesa premeštaće se ka Mačvi, Sremu, Šumadiji i centralnim predelima Srbije, dok bi u jugoistočnim, istočnim i severoistočnim predelima ostalo uglavnom vedro.

U Beogradu tokom većeg dela dana biće sunčano vreme, a pred sam kraj dana na širem području grada biće uslova za pljuskove sa grmljavinom.

Dakle, pojave koje se i danas očekuju, uobičajane su u ovom delu godine, a kako potencijalno mogu biti opasne, poželjno je pratiti državne i nadležne službe i preventivna njihova upozorenja.

Za vikend se očekuje stabilno, sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature od 30 do 35 °C.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: TUKAO GRAD VELIČINE ORAHA: Nevreme zahvatilo Prijepolje i Priboj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)