ZAŠTO JE VAŽNO RADITI TUMOR MARKERE Doktor DŽamić za "Novosti" nakon važne najave Vučića: To može da sačuva živote

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

25. 06. 2024. u 12:56

TUMOR marker za otkrivanje karcinoma prostate je apsolutna pomoć u otkrivanju ovog oboljenja u ranom stadijumu. Srbija do sada nije imala skrinig na ovu bolest iako je ona masovna.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО РАДИТИ ТУМОР МАРКЕРЕ Доктор Џамић за Новости након важне најаве Вучића: То може да сачува животе

Foto N. Skenderija

OVO za novosti kaže profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra do kraja godine, vikendom će biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina.

- Otkrivanje raka prostate u početnom stadijumu je velika stvar, jer tada lečenje daje rezultate. Na ovaj način imaćemo puno uspešno izlečenih pacijenata. Rađenje markera je vrlo jednostavno, jednom godišnje se da dva mililitra krvi, a to može da sačuva život. Pozdravljam inicijativu da se ovi markeri rade već za starije od 40. godina, jer peta decenija jeste vreme kada može da nastane karcinom - navodi za "Novosti" Džamić.

Podsetimo, predsednik Vučić je najavio besplatne tumor markere za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

Foto Tanjug

- Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo. Sve potpuno besplatno i sve ćemo da završimo do kraja decembra. Takođe, imaćemo i kardiološke kontrole, i sve potpuno besplatno za građane preko 40 godina. Vratićemo sistematske preglede u škole - najavio je Vučić. Više o tome čitajte klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

TRUDNOĆA I PROŠIRENE VENE: Uzroci, posledice i saveti stručnjaka