VAŽNA INICIJATIVA PREDSEDNIKA Doktor Stjepanović o besplatnim pregledima: Ogroman značaj za za sprečavanje onkološkog oboljenja

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

25. 06. 2024. u 19:00

ASISTENT dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerziteskog kliničkog centra Srbije nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra do kraja godine, vikendom će biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina, kaže da podržava inicijativu jer je značajna za zravlje građana.

ВАЖНА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИКА Доктор Стјепановић о бесплатним прегледима: Огроман значај за за спречавање онколошког обољења

Foto: Printskrin

- Sasvim podržavam ovu inicijativu, jer preventivni pregledi su obično masovni i tako možemo da otkrijemo veliki broj građana koji bi potencijalno mogli da imaju problem - kaže doktor Stjepanović i dodaje:

- Dobra stvar je što je targetirana grupa starija od 40. godina, jer karcinom pluća je češći u srednjem i starijem životnom dobu. Karcinom pluća je istovremeno najčešća onkološka bolest u Srbiji, a zahvaljujući ovim pregledima i skriningu koji je najavljen, biće to od ogromnog značaja za sprečavanje ovog onkološkog oboljenja.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Podsetimo, predsednik Vučić je najavio besplatne tumor markere za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

- Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo. Sve potpuno besplatno i sve ćemo da završimo do kraja decembra. Takođe, imaćemo i kardiološke kontrole, i sve potpuno besplatno za građane preko 40 godina. Vratićemo sistematske preglede u škole - najavio je Vučić. Više o tome čitajte klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (45)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024