ŽILNIKU POČASNI DOKTORAT : Povodom 64.rođendana Univerziteta u Novom Sadu (FOTO)

J. S.

28. 06. 2024. u 21:31

NA svečanosti povodom 64.rođendana Univerziteta u Novom Sadu u počasnog doktora Univerziteta promovisan je istaknuti filmski reditelj i scenarista Želimir Žilnik, autor brojnih igranih i dokumentarnih filmova i jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim festivalima.

ЖИЛНИКУ ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ : Поводом 64.рођендана Универзитета у Новом Саду (ФОТО)

Foto Pres biro Pokrajinske vlade

Počasni doktorat dodeljuje se istaknutoj naučnoj, kulturnoj i drugoj javnoj ličnosti iz zemlje i inostranstva za izuzetan doprinos u oblastima nastavnog, naučnog, istraživačkog i umetničkog stvaralaštva. 

- Univerzitet u Novom Sadu, ustanova je od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih u AP Vojvodini. Danas, kada obeležava 64. godišnjicu postojanja, sa sigurnošću možemo reći, da sve što je do sada urađeno, i što se radi, nadilazi i nacionalne okvire. Ponosni smo na studente, asistente, docente i profesore, koji snagu svoga znanja bezrezervno prenose širom sveta - istakao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski.

Prema rečima prof. dr Markoskog, UNS je jedno od najvećih obrazovnih i naučnih središta u centralnoj Evropi, i pokriva gotovo sve oblasti nauke i visokog obrazovanja.

 - U sastavu Univerziteta u Novom Sadu je  14 fakulteta, tri instituta, preko 300 akreditovanih programa, gotovo 50.000 studenata, kao i stranih studenata iz čak 68 zemalja - rekao je prof Markoski.

On je istakao da studenti i profesori sa našeg univerziteta postižu značajne rezultate kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao i to da je samo u školskoj 2022/2023. godini, Univerzitet postao bogatiji za 177 doktora nauka.

Foto Pres biro Pokrajinske vlade

 

Po rečima prof. dr Markoskog, u toku su pripreme za početak radova na izgradnji novog Naučno-tehnološkog parka 2 u Novom Sadu, završena je izgradnja Studentskog kulturnog centra, a nova zgrada Instituta „BioSens" postala je svetski rasadnik ideja iz oblasti poljoprivrede.

Prof. Markoski dodao je da o uspehu Novosadskog univerziteta u svetu, govori najnovija Šangajska lista za 2023. godinu, na kojoj je u pet oblasti, od ukupno 54, plasiran među prvih 500.  Tako je UNS između 151. i 200. mesta iz oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, zatim između 201. i 300. mesta u oblasti ugostiteljstva i menadžmenta u turizmu, kao i u oblasti sporta. U oblastima poljoprivrede i javnog zdravlja nalazi se između 401. i 500. mesta na Šangajskoj listi.

Na svečanosti  gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je  da je Univerzitet simbol našeg grada, naš veliki ponos, rasadnik pameti i talenata. Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić predstavio je najznačajnija postignuća Univerziteta i njegovih članica tokom školske 2023/2024. godine.  On je istakao da je UNS imao trend dobrih naučnih i nastavnih rezultata, te da će i nadalje nastaviti da našim studentima i društvu daje najbolji kvalitet znanja.

Prisutnima su se obratili i prof. dr Janko Samardžić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete i dr Marina Soković, pomoćnica u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu