ČUDESNI OPORAVAK DEVOJČICE NA KOJU SE SRUŠIO RINGIŠPIL U KURŠUMLIJI: Anja bila bez velikih šansi da preživi, a danas izlazi sa intenzivne

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 07. 2024. u 09:59

ANjA Belošević (13), devojčica iz Kuršumlije na koju se pre dva meseca srušio ringišpil u ovom gradu, danas će izaći sa Intenzivne nege Kliničkog centra u Nišu. Anja je najteže povređena od trinaestoro dece u ovom incidentu.

ЧУДЕСНИ ОПОРАВАК ДЕВОЈЧИЦЕ НА КОЈУ СЕ СРУШИО РИНГИШПИЛ У КУРШУМЛИЈИ: Ања била без великих шанси да преживи, а данас излази са интензивне

Foto: Z. Zečević

Anja je u niški klinički centar dovezena početkom maja, bez velikih šansi da preživi. Bila je u stanju kome, sa teškim povredama mozga.

Tek posle 10 dana, primećene su prve reakcije. Dva meseca kasnije, može da sedi u postelji i izgovara jednostavnije rečenice.

- Prvi osmeh je bio kada je videla brata i kada smo je pitali da li prepoznaje i ko je to, dobili smo potvrdni odgovor treptajem desnog oka. Čini mi se da je od tog momenta počelo to njeno rapidno poboljšanje - kaže dr Milena Stojanović, specijalista anesteziologije, intenzivne nege i reumatologije.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu prof. dr Radmilo Janković rekao je da niko nije očekivao takav oporavak.

- Zaista je prvo delovalo bezizlazno, ali možete videti da je njen oporavak toliko rapidan da dovodi do ushićenja celokupnog osoblja. Obično se lekari i naše sestre najviše vežu za najmlađe pacijente - navodi dr Janković.

Za Anju su bile veoma važne vežbe sa fizioterapeutima, uz pomoć kojih je pokretala mišiće ekstremiteta.

- Sada je počela da sama pokreće ruke i noge, sama izvršava sve naloge, čak i sama traži činiju da jede, sada polako počinje da fonira i da čujemo njen glas, da izražava želje kada je gladna - ističe dr Milena Stojanović, specijalista anesteziologije, intenzivne nege i reumatologije.

Direktor Klinike rekao je da se na Anjinom primeru pokazalo "koliko je to neodustajanje i kompletan napor usmeren ka jednom zajedničkom cilju na kraju napravio jedan ovakav efekat".

Na klinici ističu da je u ovakvim slučajevima veoma važno multidisciplinarno lečenje pacijenata, ali i veoma aktivno učešće porodice u Anjinom lečenju.

BONUS VIDEO: VOZ NALETEO NA AUTOMOBIL KOD LOZNICE - Teška saobraćajna nesreća

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!