SLEDE TROPSKI DANI: Detaljna vremenska prognoza za jul

Novosti online

03. 07. 2024. u 13:11

SLEDI duži stabilan vremenski period i samo do petka će biti prijatne i umerene temperature, a nakon toga slede tropski dani i tropske noći, a to će se produžiti na veći deo naredne sedmice, najavljuje meteorolog Slobodan Sovilj.

СЛЕДЕ ТРОПСКИ ДАНИ: Детаљна временска прогноза за јул

Foto N. Živanović

Meteorolog Sovilj rekao je da je pred nama dosta sunčanih intervala nakon burne kišne epizode.

- Maksimalne temperature u većini mesta danas će biti 25-26 stepeni. Dakle, biće umereno toplo i tako će se zadržati bar do petka - najavljuje meteorolog Slobodan Sovilj.

Navodi da će biti pretežno sunčano, naročito ujutro i pre podne, a posle podne će biti promenljive oblačnosti, ali sa, kako kaže – "veoma, veoma retkom pojavom kratkotrajne kiše, slabog intenziteta".

Sovilj navodi da su u pitanju male količine padavina i da su lokalnog karaktera.

- To je uvod u lep vikend koji je pred nama, koji će biti potpuno sunčan, temperatura u daljem porastu, maksimalne vrednosti od 30 do 35 stepeni u subotu i nedelju - objašnjava meteorolog.

Prognozira da će se stabilno vreme produžiti i dalje, da nema nekih naznaka zahlađenja ni tokom sledeće sedmice.

- Osim stabilnih vremenskih uslova, temperatura će biti u daljem porastu, tako da u urbanim sredinama svakako možemo računati na tropske noći, a maksimalne temperature u hladu u intervalu između 32 i 37 stepeni tokom većeg dela sedmice koja je pred nama - kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Foto: Tanjug

Zaboravimo na nevreme, slede tropski dani

Sovilj kaže da možemo da zaboravimo na nevreme koje je iza nas, ali ocenjuje da su u pitanju bile dve ekstremne kišne epizode.

- Samo u Beogradu od ponedeljka uveče do sinoć palo je 68 litara kiše po kvadratnom metru, a to je za 2 milimetra iznad mesečnog proseka - kaže meteorolog.

Objašnjava da je u 24-časovnom periodu pala mesečna količina kiše u gradu. Navodi da se slična situacija dogodila i u četvrtak uveče, kada je bilo još više padavina tokom tročasovnog perioda.

- Ali, u svakom slučaju, lepa vest jeste da su se ove ekstremne kišne epizode ili izraženi vremenski uslovi koji su uslovili nepogode i grad i olujni vetar, dakle da su završeni, oblačnost se uveliko izmestila na istok i sada je pred nama jedan stabilan period - objašnjava Solobodin Sovilj.

Jul će biti topliji nego prethodnih godina

Temperature koje nam dolaze su iznad proseka za jul, potvrđuje meteorolog, dodavši da postoji tendencija stalnog porasta.

- Leta su, primera radi, u našoj zemlji sada toplija za 2,6 stepeni u odnosu na drugu polovinu 20. veka, pogotovo u odnosu na predindustrijski period - kaže Sovilj.

Objašnjava da to znači da se srednje julske temperature, koje su ranije bile od 27 do 30 stepeni, sada polako povećavaju.

- Mi prognoziramo da će srednja julska maksimalna temperatura u nižim predelima biti od 30 do 32 stepena, uz čak do 18-19 tropskih dana u nižim predelima - rekao je Sovilj.

Navodi da su to sve vrednosti koje su iznad proseka, ali kojima svedočimo i tokom prethodnih godina, a najtoplije je bilo jula 2012. godine.

- Ako posmatramo ceo mesec sa srednjom maksimalnom temperaturom od 32,6 stepeni, julski rekordi u Beogradu i u Srbiji postavljeni su davne 2007. godine, tada su u hladu u Beogradu izmerena 44 stepena 24. jula, a u Srbiji je najtoplija bila Smederevska Palanka - podeća Sovilj.

Kaže da se topli rekordi obaraju i širom kontinenta. Tako je pre dve godine postavljen i novi evropski rekord kad je letnja temperatura u pitanju – 48,8 stepeni je izmereno na Siciliji.

(RTS)

BONUS VIDEO: PRIČA O NAJSTARIJEM SRPSKOM KRSTU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!