TRI FAZE PRE "OTVORENOG BALKANA" : Ognjen Karanović o istorijatu odnosa Srba i Makedonaca ( VIDEO)

J. S.

04. 07. 2024. u 10:18

U ISTORIJSKOM, etničkom i kulturološkom pogledu, delimično i u jezičkom, srpski i makedonski narod su veoma bliski, istorijske veze su isprepletane u poslednjih nekoliko vekova, a od 1991. godine i makedonskog sticanja nezavisnosti ti odnosi su prolazili kroz različite faze ističe istoričar Ognjen Karanović.

ТРИ ФАЗЕ  ПРЕ ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА : Огњен Карановић о историјату односа Срба и Македонаца ( ВИДЕО)

Ognjen Karanović /Foto KCNS

  U  početku su odnosi dve zemlje bili veoma hladni, na momente čak i antagonistički, ali u poslednjih nekoliko godina, a posebno od 2012. godine, odnosi između Severne Makedonije i Srbije su u neprestanom usponu.-

  Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podseća Karanović,  oformljena je asocijacija tri balkanske države koju čine Srbija, Severna Makedonija i Albanija i koju zovemo inicijativom „Otvoreni Balkan“, što predstavlja jedan segment evropskih integracija za kompletan Zapadni Balkan. S obzirom na to da je došlo do zamora evropskih integracija,  pre svega u briselskoj administraciji, ponajviše iz geopolitičkih razloga, ove tri zemlje  kako smatra Karanović su u pojedinim segmentima svojih odnosa odlučile da model EU primene u svojim zemljama i bez formalnog pridruživanja.

  -To otvara mnoge perspektive, pre svega zbog tih istorijskih veza, zbog geostrateškog položaja vardarsko-moravske doline. Severna Makedonija i Srbija su upućene jedna na drugu, posebno zbog toga što i jedna i druga zemlja imaju otvorene izazove sa velikoalbanskim nacionalizmom koji preti ne samo iz Albanije (možda ponajmanje odatle), već pre svega iz južne srpske pokrajine pa i iz same Makedonije - ocenjuje ovaj istoričar.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića  „Perspektive odnosa Srbije i Severne Makedonije u savremenom svetu”  može  se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?