DAN KADA JE NA EVROPU SPUŠTENA GVOZDENA ZAVESA : Vukašinović o početku diplomatije Hladnog rata (VIDEO)

J. S.

05. 07. 2024. u 10:04

AKO je posle Hirošime i Nagasakija izgledalo da su SAD nepobedive, pobeda komunističke revolucije 1949. godine u Kini potpuno je izmenila posleratnu geopolitičku paradigmu. - ocenjuje novinar i publicista Milorad Vukašinović u svom osvrtu naslovljenom po čuvenom govoru britanskog premijera Vinstona Čerčila u Americi „Svet posle Fultona (1945–1971).“

ДАН КАДА ЈЕ НА ЕВРОПУ СПУШТЕНА ГВОЗДЕНА ЗАВЕСА : Вукашиновић о почетку дипломатије Хладног рата (ВИДЕО)

Milorad Vukašinović /KCNS

Nakon što su Amerikanci zdušno radili na cepanju velikih evropskih teritorija, prvenstveno okupljenih oko Nemačke, i istočnoazijskih teritorija okupljenih oko Japana, pojava ogromnog komunističkog regiona u Dalekoj Aziji svakako nije bila po volji vašingtonskim stratezima. To je,smatra u Vukašinović,  bio jedan od povoda za početak Hladnog rata i zaoštravanje opštesvetske situacije, a ubrzo i pokretanje rata u Koreji.

- U isto vreme teritorijalna „pat pozicija“ stvorena posle Drugog svetskog rata na Starom kontinentu nametnula je preosmišljavanje zapadne geopolitike u pravcu stvaranja antikomunističkog konzorcijuma čije je formiranje najavio Čerčil u svom poznatom fultonskom govoru početkom marta 1946. godine.Jedan od zajedničkih projekata „diplomatije Hladnog rata“ svakako je bilo i formiranje Bilderberg grupe (1954) koja je vremenom prerasla u najuticajniji neformalni kanal za promovisanje ideja antikomunističkog konzorcijuma - smatra Vukašinović.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića  „Svet posle Fultona (1945–1971)“   možete  pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija