LUKA VUKALOVIĆ SIMBOL ČASTI I RODOLJUBLJA: Priča o o vođi Hercegovačkog ustanka (VIDEO)

J. S.

05. 07. 2024. u 12:43

VOĐA srpskog ustanka u Hercegovini 1852–1862.godine bio je Luka Vukalović (Bogojević Selo, 1823 — Saltakča, Odesa, 1873) u doba Omer-pašine akcije protiv Crne Gore 1852 godine, kada je naređeno da se hercegovačkom stanovništvu oduzme oružje kada je izabran za plemenskog glavara i kapetana.

ЛУКА ВУКАЛОВИЋ  СИМБОЛ ЧАСТИ И РОДОЉУБЉА: Прича о  о вођи Херцеговачког устанка (ВИДЕО)

Goran Vasin /KCNS

-  Otpor protiv predaje oružja doveo je do manjih sukoba između Hercegovaca i Turaka, što je značilo uvod u ustanak iza kojega je od početka stajao Vukalović.- podseća istoričar Goran Vasin na ovu veličanstvenu istorijsku priču .

Mada  u periodu od 1853. do 1857. nije bilo većih ustaničkih akcija, ustanak se nije smirio, da bi se rasplamsao u decembru 1857, kada je i knjaz Danilo počeo da podržava ustanike, ogorčen na Portu zbog njene izjave da Crnu Goru smatra delom svoje teritorije.

Posle  bitke na Grahovcu 1858. godine, u kojoj su crnogorski i hercegovački ustanici porazili Turke, knjaz Danilo je imenovao Vukalovića za vojvodu Zubaca, Kruševice, Dračevice i Sutorine. Od 1861. Omer-paša je pokušavao raznim obećanjima i ustupcima da umrtvi ustanak, no bez uspeha.

Predavanje istoričara dr Gorana Vasina  „Luka Vukalović: Hercegovački ustanak 1852–1862”  može se  pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)