KONGO DOBIO KONZULAT: U Novom Sadu još jedno konzularno predstavništvo

J. S.

05. 07. 2024. u 15:30

U NOVOM Sadu , na Bulevaru oslobođenja 78, otvoren je konzulat Demokratske Republike Konga, centralno-afričke države s kojom naša zemlja već 64 godine neguje dobre diplomatske odnose.

КОНГО ДОБИО КОНЗУЛАТ: У Новом Саду још једно конзуларно представништво

Foto/Grad NS

Svečanosti je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac za koga je ovaj događaj,kako je rekao, jedan  od dokaza da postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta ne samo na visokom i najvišem nivou.

 -  Isto tako, Novi Sad dobija priliku da kao Evropska kulturna prestonica još jednom opravda status multikulturalne i multikonfesionalne sredine koja je otvorena za sve ljude dobre volje, jer je bogatstvo kulturnih izraza jedan od najboljih pokazatelja  sveuukupnog prosperiteta. Ujedno ovo je i prilika da Srbija, kao rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja, još jednom istakne čvrstu opredeljenost za negovanje i jačanje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa sa zemljama Afrike – rekao je Crnobarac.

Ambasador Demokratske Republike Kongo u Republici Srbiji ,njegova ekselencija  Džozef Kalala Mulamba, istakao  je da otvaranje konzulata u Novom Sadu predstavlja nastavak uspešne bilateralne saradnje između dve zemlje i potvrdu prijateljstva dva naroda.

Počasni konzul Radmila Bašević rekla je da joj pričinjava izuzetno zadovoljstvo što je izbor njene konzularne nadležnosti pripao AP Vojvodini, kao regiji koja ima veoma važno mesto kao deo Republike Srbije i da veruje da će joj njeno četrdesetogodišnje iskustvo u diplomatiji pomoći u realizaciji planova na unapređenju saradnje između Srbije i Konga.

 U Novom Sadu svoja konzularna predstavništva od ranije  imaju  Slovenija, Belorusija, Tunis, Mađarska i  Austrija, dok  u Sremskim Karlovcima postoji predstavništvo Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)