RHMZ UPALIO ALARME: Posle tropskih noći stiže snažan nalet nevremena, ovi delovi Srbije biće na udaru

Novosti online

11. 07. 2024. u 22:07

PREMA zvaničnoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u drugoj dekadi jula se nastavlja jak toplotni talas sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama.

РХМЗ УПАЛИО АЛАРМЕ: После тропских ноћи стиже снажан налет невремена, ови делови Србије биће на удару

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Ipak, nakon 17. jula na severu Srbije, a od 20. jula u svim krajevima doći će do manjeg pada temperature za oko 5 stepeni.

Kako navodi RHMZ, uprkos manjem osveženju, sa velikom verovatnoćom će se produžiti period sa tropskim danima (u većim urbanim sredinama i tropskim noćima) uz deficit padavina.

Na području Beograda maksimalne temperature do 17. jula od 37 do 40 stepeni, a zatim u manjem padu za oko 5 stepeni.

RHMZ upalio crveni alarm u celoj Srbiji i upozorenje na grmljavinu

Danas i sutra, RHMZ je upalio crveni meteoalarm na teritoriji cele Srbije zbog ekstremnih temperatura. Ipak, u subotu je na snazi žuti meteoalarm u dva dela Srbije zbog grmljavine.

Foto: Printskrin

Žuti meteoalarm zbog grmljavine uključen je na teritoriji:

- Jugozapadne Srbije

- Kosova i Metohije

Kako se navodi na sajtu RHMZ postoji mogućnost za lokalnu pojavu grmljavine, sa ili bez padavina.

Žuto upozorenje na grmljavinu znači rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Kako stoji u prognozi RHMZ za narednih 5 dana, kiša je moguća u Novom Sadu u nedelju.

Moguća pojava grmljavine na severu zemlje

Kako navodi meteorolog amater Ivan Ristić, prema modelima koje prati, moguća je pojava grmljavine u Vojvodini, ali još uvek se prati situacija.

Pljuskovi mogući 14. jula, ali retki

Iako su moguće manje nestabilnosti koje bi mogle da donesu retke pljuskove drugog dana vikenda i početkom sledeće nedelje, prema predviđanjima Marka Čubrila, meteorologa amatera, do znatnijeg osveženja neće skoro doći.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

- Vrelo bar do oko 20.07. kada bi moglo osvežiti. Retki pljuskovi ovih dana. Posebno oko 14.07. ali bez osveženja - navodi on na svom Fejsbuk profilu uz fotografije modela koje prati, na kojima dodaje da će češća pojava pljuskova biti moguća tek oko 19. jula, piše Blic.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!