NESVAKIDAŠNJA POJAVA SNIMLJENA U SRBIJI: Izgleda kao mali tornado, zanimljivi snimci kruže društvenim mrežama (VIDEO)

Novosti online

13. 07. 2024. u 19:59

DANAŠNjI dan najtopliji je dan ove godine. Širom Srbije temperatura je dostigla 38-39°C, a u Smederevskoj Palanci i u Ćupriji dostigla je 40°C. Ipak, jedna veoma intersantna pojava zabeležena je u toku poslepodneva Vrbasu.

НЕСВАКИДАШЊА ПОЈАВА СНИМЉЕНА У СРБИЈИ: Изгледа као мали торнадо, занимљиви снимци круже друштвеним мрежама (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Usred vrelog i vedrog vremena i pri temperaturi od 38°C, pored grada usnimljen je vihor nalik tornadu, ali nije se formirao iz oblaka, već sa zemlje, pa otkrivamo o čemu je reč.

Pustinjski đavo je vrsta lokalnog atmosferskog vrtloga.

Formira se u uglavnom tokom poslepodneva, odnosno u najtoplijem delu dana.

Uglavnom se formira i tokom sunčanih dana sa slabim vetrom, kada postoji intenzivno zagrevanje podloge, koje dovodi do nagog zagrevanja vazduha uz podlogu i tada dolazi do naglog uzdizanja vazduha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Formiraju iznad golog i suvog zemljišta, ili iznad zemljišta sa niskom vegetacijom, jer se takvi tipovi zemljišta brže i znatno više zagrevaju. Zbog toga se vrtlozi prašine češće formiraju i dostižu jači intenzitet u krajevima sa suvom i toplom klimom, poput pustinja, pa otuda i potiče naziv pustinjski đavo.

U njima se vazduh uzdiže od podloge i kreće oko vertikalne ose - vrtloži. Ovi vrtlozi obično kratko traju i ne nanose veću štetu. Njihov prečnik i visina može biti od oko jednog metra, pa do nekoliko desetina metara. Oni kovitlaju prašinu, pesak, lišće i lakše predmete. Ponekad pustinjski đavoli mogu biti intenzivniji i pričiniti manju štetu.

Iako pustinjski đavo vizuelno podseća na tornado, budući da i kod vihora postoji vrtložno kretanje i vidljivi levak nastao od podignute prašine i peska, vihori su znatno slabijeg intenziteta i kraćeg trajanja od tornada, i njihovo formiranje nije vezano za oblake, već započinje od podloge pri sunčanom vremenu, dok se tornada spuštaju ka zemlji iz baze olujnih oblaka.

Vihori-vrtlozi prašine se mogu osmotriti i u našim krajevima, obično u ravničarskim predelima tokom letnjih popodneva, naročito na području Vojvodine i u ravnicama centralne Srbije.

Ova pojava povremeno se javlja naročito tokom mirnih, toplih i stabilnih dana, a kao što su ovi.

Pre desetak dana vihor je zabeležen usred Novog Sada, a pre nekoliko godina kod Trstenika. Tada je vozila u pokretu usnimljen tzv. dust devil.

Slična pojava zabeležena je i u Smederevu, ali i u mnogim drugim predelima Srbije, ali je najčešća i najintenzivnija u pustinjskim i polupustinjskim predelima.

(Informer)

BONUS VIDEO: USEIN BOLT SVETSKI REKORDER UPRKOS SKOLIOZI | Dr Sanja Dimitrijević | Dr Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!