AFRIČKI TALAS TRAJE DANIMA: Stručnjaci otkrili hoće li nas i kada rashladiti kiša

Novosti online

15. 07. 2024. u 10:26

U SVIM zemljama regiona i danas su na snazi upozorenja od visokih temperatura usled vrelog afričkog talasa koji danima traje, a izgledan kraj i zahlađenje se mogu očekivati tek za desetak dana.

АФРИЧКИ ТАЛАС ТРАЈЕ ДАНИМА: Стручњаци открили хоће ли нас и када расхладити киша

Foto Pixabay free images

Prognozirane temperature vazduha su od 35 do 40 stepeni, a temperatura mora je visoka i kreće se od 24 do 27 stepeni Celzijusa. Lokalno je i za danas najavljeno nevreme sa grmljavinom i obilnim padavinama, kakvo je sinoć bilo u Osječko-baranjskoj županiji, gde je jak vetar rušio stabla, pa su intervenisali i vatrogasci.

I u delovima BiH danas će, prognoziraju meteorolozi, temperatura dostizati do 41 stepen, uglavnom na jugu zemlje, ali će biti i lokalnih pljuskova izolovano.

Temperatura mora u Neumu juče je iznosila je 29 stepeni.

Vruće sa temperaturom do 40 stepeni biće danas i u pojedinim delovima Crne Gore, na primorju, dok će, prema najavama, u Podgorici biti za stepen-dva više.

Temperatura mora je 26 stepeni. UV indeks vrlo visok - 10.

Veoma toplo biće i u Severnoj Makedoniji, u pojedinim delovima do čak 43 stepena. Meteorolozi upozoravaju na veoma visok UV indeks - 10.

Upozorenje za Srbiju: Izražen toplotni talas

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za Srbiju zbog izrazito visokih temperatura koje će se nastaviti i u prvoj polovini ove sedmice. Maksimalne dnevne temperature će se kretati između trideset pet i četrdeset stepeni Celzijusa, uz tropske noći u urbanim sredinama.

Očekuje se da će od petka, 19. jula, doći do manjeg pada temperature u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, dok će od subote, dvadesetog jula, i ostatak Srbije doživeti osveženje uz kišu, pljuskove i grmljavinu.

Upozorenje za Beograd: Ekstremne vrućine

Beograd će biti pogođen visokim temperaturama koje će se kretati između trideset šest i četrdeset stepeni Celzijusa, uz tropske noći. Od petka, 19. jula, očekuje se manji pad temperature praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!