MUP SRBIJE UPUTIO POMOĆ SEVERNOJ MAKEDONIJI: "Kamov" i pripadnici Sektora za vanredne situacije gase požare

Z.U.

16. 07. 2024. u 14:16

PRIPADNICI Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP Srbije danas su, helikopterom kamov Ka-32, stigli u Severnu Makedoniju kako bi pružili pomoć u gašenju šumskih požara.

МУП СРБИЈЕ УПУТИО ПОМОЋ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Камов и припадници Сектора за ванредне ситуације гасе пожаре

Foto: MUP

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je pomoć susednoj zemlji upućena na osnovu zahteva Vlade Republike Severne Makedonije za pružanje pomoći u gašenju šumskog požara:

-  Mi smo spremni da pomognemo svuda gde je to potrebno. Naravno, imajući u vidu proceduru, potrebno je da za to postoje zahtevi tih država. Severna Makedonija se obratila svima koji mogu da pomognu, uključujući i Srbiju.

U okviru Mehanizma civilne zaštite, više država je pozvano da pomogne u gašenju požara, a prema rečima ministra Dačića, makedonske vlasti su izrazile zainteresovanost za helikopter kamov Ka-32, s obzirom na kapacitet nosivosti od pet tona vode.

- Čuo sam se sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije, oni imaju više drugih tela koja se bave ovim pitanjem, nezavisno od toga, njihov premijer je zvao našeg premijera, i mi ćemo im izaći u susret - rekao je srpski ministar policije, koji je najavio posetu svog makedonskog kolege. - Nadam se da ćemo ostvariti dobru saradnju koja nam je potrebna ne samo u borbi protiv organizovanog kriminala, već i protiv ilegalnih migracija, kao i u vanrednim situacijama.

Dačić je objasnio da pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice u ovom slučaju deluju zajedno, a angažovani su i u gašenju požara na teritoriji Srbije:

- Spremni smo da pomognemo kad god to naši kapaciteti dozvoljavaju. U ovom trenutku to je moguće. Mi smo spremni da delujemo i na teritoriji Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Čekamo da se završi procedura da pomognemo u gašenju požara na toj teritoriji. I ranije su naši pripadnici bili angažovani u vanrednim situacijama u inostranstvu, poput razornog zemljotresa u Turskoj.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić izjavio je da se helikopter kamov Kaa-32, koji se u regionu izdvaja po svojim maksimalnim kapacitetima, prvi put upućuje van granica Srbije.

V. d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da će tim MUP biti angažovan na potezu Negotino-Konče-Štip.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!