ŠTA AKO VAM UKRADU PASOŠ NA ODMORU? Detaljni saveti koji vam mogu pomoći, na ovo posebno obratite pažnju

Novosti online

16. 07. 2024. u 20:26

UŽIVANjE na sunčanim plažama tokom letovanja može se brzo pretvoriti u noćnu moru ukoliko vam budu ukradeni pasoši ili drugi važni dokumenti. Zbog toga je od velikog značaja imati kopiju pasoša i dve fotografije pri ruci, kako bi se putni list za povratak u zemlju brže izvadio, savetuje Milan Vukosavljević iz Ministarstva spoljnih poslova u svom gostovanju na RTS-u.

ШТА АКО ВАМ УКРАДУ ПАСОШ НА ОДМОРУ? Детаљни савети који вам могу помоћи, на ово посебно обратите пажњу

Foto: Jutjub printskrin/Flag Nation, AMSS, M. Anđela

Pre polaska na letovanje, građani mogu posetiti sajt Ministarstva spoljnih poslova radi informacija o zdravstvenoj i bezbednosnoj situaciji u zemlji koju planiraju da posete.

Takođe mogu saznati da li mogu koristiti naše platne kartice i šta im je potrebno od dokumenata ukoliko vode kućnog ljubimca. Dodatno, direktan pristup informacijama o kontakt telefonima za hitne situacije na sajtovima ambasada i konzulata omogućava brzu reakciju u slučaju problema u inostranstvu.

- U slučaju gubitka pasoša, prva stvar koju treba učiniti je kontaktirati lokalnu policiju i obezbediti policijski zapisnik, a zatim se obratiti diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Uz policijski zapisnik, dve fotografije i odgovarajuće identifikacione dokumente, putni list može biti izdat odmah - ističe Vukosavljević.

Aleksandar Seničić iz Jute savetuje građane koji putuju preko turističkih agencija i smešteni su u apartmanima, gde najčešće dolazi do krađa dokumenata i drugih vrednosti, da treba da doplate za sefove.

- U depozit boksove, odnosno sefove mogu da ostave pasoš, ključeve automobila i ostatak novca koji im ne treba svaki dan - poručuje Seničić.

S druge strane, kako je naveo, kada dođe do tako neprijatne situacije, imaju svu podršku predstavnika turističke agencije koji je, po pravilu od momenta kada stigne na tu destinaciju, u kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)