POSLEDNJI REDAKCIJSKI SASTANAK SA RADETOM: Kolege se oprostile od nekadašnjeg glavnog urednika Brajovića

D. Bogutović

17. 07. 2024. u 10:39

BIO je priložnik i posvećenik "Novosti", koje su velikim delom bile i biće njegov legat i druga kuća. U svakoj prilici stajao je uz svoj list, do poslednjeg daha. Ovo je istakao Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika, na jučerašnjoj komemoraciji povodom odlaska Radisava Brajovića (1938-2024), dugogodišnjeg prvog čoveka našeg lista, vrsnog novinara, dopisnika i publiciste.

ПОСЛЕДЊИ РЕДАКЦИЈСКИ САСТАНАК СА РАДЕТОМ: Колеге се опростиле од некадашњег главног уредника Брајовића

Foto D. Milovanović

Sećajući se njihovog poslednjeg susreta na sahrani Milutina Stankovića, dugogodišnjeg sekretara naše redakcije, dugogodišnji novinar i urednik "Novosti", sada u penziji Ivan Lovrić ovako ga je video: Glava kao lava, a na čelu i oko očiju bore. Obraćajući se svom višegodišnjem uredniku i prijatelju, Lovrić je rekao:

- Kao specijalnog izveštača iz Kine proslavila su te dva istorijska intervjua. Prvi sa kambondžanskim princom Sihanukom, koga su Kinezi sklonili od terora Pol Potovog režima, i drugi sa Deng Jingčao, suprugom Džou Enlaja. Otuda si doneo jedinstvenu fotografiju koju si sam snimio - prvi građevinski remont velikog Kineskog zida. Svi znaju za čuvenu sliku sa Indirom Gandi, dok si bio dopisnik iz Indije. Svi smo te zvali Radž Braj, kada si sa Dalekog istoka dolazio u prelepoj beloj indijskoj košulji.

Napominjući da je i ovom prilikom nemoguće ne pomenuti Radetovu životnu saputnicu i koleginicu Gordanu Gocu Brajović, Lovrić je istakao :

- Rođena blizu Aleksinačkih rudnika, i sama je kao pesnik, i kao novinar, kao rudar kopala svoju zlatnu žicu, a ti si sa svojim timom ispisivao istoriju, donoseći "Novostima" zlatne tiraže. Još se pamte ti rekordi u stotinama hiljada primeraka u bivšoj Jugi, a zatim i u Srbiji.

Dan kada je pao Knin

KOLONE iz Knina krenule su u petak po podne, 4. avgusta 1995. prema Srbiji, a u subotu ujutru Brajović je okupio ekipu koja je radila vanredno izdanje, čija štampa je trebalo da krene u podne - prisetila se Miljana Kralj. - Oko 10 se redakciji javila Gordana Brajović, sa informacijom da Skaj njuz emituje snimak, na kome se šahovnica vijori na tvrđavi u Kninu. Rade je tražio da od bilo koje svetske redakcije koja je imala dopisništvo u Beogradu, a tada su ga imale gotovo sve velike kuće, dobijemo potvrdu da je Knin pao. Doslovno u pet do dvanaest, pozvao je kolega iz AFP, a Rade istog trenutka podigao drugu slušalicu i javio štampariji da zaustavi rotaciju. Otkucao je vest i otrčao da je stavi uz glavu "Novosti", koje su se odmah posle toga delile na ulici.

Uz napomenu da pripada generaciji novinara kojoj je Rade mogao da bude roditelj, Vukica Strugar, novinar kulturne rubrike, istakla je:

- I on je, zaista, imao očinski odnos prema svima nama. Ali, takav je bio i prema ostalima, pa i svojim vršnjacima. Uvek zaštitnički raspoložen: nas, mlade, umeo je i te kako da izgrdi u "kući", ali van nje da brani bez ostatka, od svega i svakog. Imao je tri divne profesionalne i ljudske osobine: odsustvo zlopamćenja, sujete i veliko, široko srce. Znao je da prašta i onima koji su ga "rušili" na redakcijskim sastancima, političkim oponentima, uređivačkim neistomišljenicima. Bilo je to vreme stvaranja kompanije "Novosti" i velikih izazova. Ali i tada nepogrešivo je znao šta se događa sa svakim novinarom u najudaljenijem dopisništvu. Učestvovao je u njihovim životima, zdravstvenim, socijalnim i porodičnim problemima, širio je oko sebe dobrotu i bliskost, pa nije čudo da ga je sekretarica u Podgorici uvek pozdravljala rečima: "Gde si, najbolji čovječe na svijet!" U te četiri reči moglo bi stati ono što su mnogi zaposleni mislili o Brajoviću. Ima li lepšeg traga koji čovek može da ostavi za sobom?

Bio je mladim novinarima i veliki učitelj, naglasila je Miljana Kralj, novinar kulturne rubrike, i dodala:

- Ne samo u profesionalnom smislu, nego je podučavao i kako se poštuje i voli redakcija, uvažavaju kolege, predstavljaju "Večernje novosti" van kuće. U kući, u to vreme, jedan od najvećih prekora bio je kada vam kažu da ne živite redakcijskim životom.

Skupu se obratio i Radetov sin Vuk Brajović, u ime porodice i supruge Violete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)