NOVA PROGNOZA EVROPSKIH STRUČNJAKA: Šokirani onim što se dešava u Srbiji, evo do kada će trajati pakao

Novosti online

17. 07. 2024. u 11:37

OVO je istorijski toplotni talas i trajaće još dve nedelje, napominje meteorološki servis Severe Weather Europe.

НОВА ПРОГНОЗА ЕВРОПСКИХ СТРУЧЊАКА: Шокирани оним што се дешава у Србији, ево до када ће трајати пакао

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE

Ceo Balkan i delovi istočne Evrope su pod toplotnim talasom, a prognozira se da će vrućine potrajati još oko dve nedelje, piše meteorološki servis Severe Weather Europe u svom novom izveštaju.

Istorijski toplotni talasi sa temperaturama koje dnevno prelaze prag od 40 °C najintenzivniji su širom Balkanskog poluostrva i istočne Evrope. More u mediteranskom regionu takođe postaje vruće, ponegde dostiže i 30 °C.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature tokom jula ostaće znatno iznad proseka širom južne i istočne Evrope. Najnenormalnije temperature ponovo se predviđaju za Balkan, ističe Severe Weather Europe.

Vrućina stiže iz severne Afrike

Kako se navodi, dinamički vremenski obrazac počeo je ovog jula nakon prvog značajnog toplotnog talasa u letnjoj sezoni 2024. krajem juna. Ali ubrzo nakon toga, opšti obrazac se pomerio u stabilan, produženi toplotni talas preko dela kontinenta. Temperature su u porastu i predviđa se dalji porast ove nedelje – prekomerna vrućina prenosi se iz severne Afrike preko mediteranskog regiona do Balkanskog poluostrva i istočne Evrope.

Temperature su u mnogim oblastima dostigle i preko 30, a poslednjih dana u Rumuniji, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni, Severnoj Makedoniji i Grčkoj zabeleženo je preko +40 °C.

Zapanjujuće temperature u Srbiji

Istorijski je bilo vruće u Srbiji, napominje SWE. Meteorološka stanica u Vršcu (severoistočna Srbija) imala je zapanjujuću minimalnu temperaturu od +30,6 °C u subotu i +31,2 °C u nedelju! Ovo je najverovatnije najviša minimalna temperatura ikada zabeležena u Srbiji.

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE

Beograd je imao minimalnu temperaturu od +27,3 °C u subotu i +27,5 °C u nedelju. Ove vrednosti su takođe veoma blizu rekordnih za najniže dnevne temperature.

Visoke noće temperature zabeležene su i u okolnim zemljama, poput Hrvatske, Bosne, Rumunije i Severne Makedonije. Grčka je takođe primetila da minimalna temperatura na nekim stanicama tokom vikenda ne pada ispod 30 °C.

Ovakav vremenski obrazac nastaviće se širom Evrope do početka sledeće nedelje, uz blokiranje daljeg jačanja iz mediteranskog regiona u istočnu Evropu, zahvaljujući toplotnoj kupoli. Jul je poznat kao najtopliji mesec leta, ali će temperature ovih dana i u narednih 7-10 dana biti znatno više od prosečnih, čak oko deset stepeni topliji dnevni proseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)