"STABILNOST REGIONA OD STRATEGIJSKOG INTERESA": Sastanak ministra odbrane sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije

Novosti online

18. 07. 2024. u 14:17

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Italije admiralom Đuzepeom Kavo Dragoneom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji i razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i saradnji u oblasti odbrane.

СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА ОД СТРАТЕГИЈСКОГ ИНТЕРЕСА: Састанак министра одбране са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије

Foto mod.gov.rs

Na početku razgovora, ministar odbrane čestitao je admiralu Kavo Dragoneu na imenovanju za narednog predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a i poželeo mu mnogo uspeha na toj dužnosti.

Prema rečima ministra Gašića, stabilnost regiona od strategijskog je interesa za Srbiju i zbog toga postoji redovan i intenzivan politički dijalog dve države na najvišem nivou, što doprinosi unapređenju sveukupnih odnosa.

Kako je istakao, Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, radi boljeg života svih na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehničkog sporazuma.

 

Govoreći o saradnji Vojske Srbije i KFOR, ministar Gašić rekao je da postoji korektan nivo saradnje, uzajamnog poverenja i partnerstva i dodao da je pitanje bezbednosti svih građana na Kosovu i Metohiji isključivo u nadležnosti KFOR-a, kao jedine legalne oružane formacije na tom prostoru. On je izrazio zahvalnost zbog sveukupnog višegodišnjeg angažmana Oružanih snaga Italije u KFOR-u, a posebno u zaštiti istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Foto mod.gov.rs

Ministar Gašić rekao je da je saradnja između Vojske Srbije i Oružanih snaga Italije sadržajna i usmerena na jačanje uzajamnog poverenja. Srbija posebnu pažnju poklanja unapređenju vojnoekonomske saradnje sa Italijom, koja predstavlja perspektivnog partnera, imajući u vidu tehnološki nivo razvijenosti italijanske privrede i industrije.

Sagovornici su se saglasili da postoji spremnost obe strane da nastave s realizacijom i unapređenjem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa i namera da se bilateralna vojna saradnja unapređuje na obostranu korist. Takođe, na sastanku je istaknuto da je zajednički angažman u okviru multinacionalnih operacija, kao što je operacija Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu, pozitivan pokazatelj partnerstva dve zemlje i saradnje naših oružanih snaga.

Admiral Kavo Dragone zahvalio je ministru Gašiću na ukazanoj prilici da razgovaraju o temama od značaja za dve vojske. On je izrazio očekivanje da će general-major Enriko Barduani, po preuzimanju dužnosti komandanta KFOR-a, imati odličnu saradnju i komunikaciju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024