ODRŽAN SASTANAK U VLADI: Poljoprivrednici delimično zadovoljni podsticajima i subvencijama

Novosti online

18. 07. 2024. u 18:11

PREDSTAVNICI sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača rekli su danas, nakon sastanka sa premijerom Milošem Vučevićem, predsednicom skupštine Anom Brnabić i resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem, da su delimično zadovoljni ponudom od 60.000 dinara podsticaja za junice po grlu i isplatom 17.000 dinara subvencije po hektaru.

ОДРЖАН САСТАНАК У ВЛАДИ: Пољопривредници делимично задовољни подстицајима и субвенцијама

Foto Arhiva

Na sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija.

Svoje predloge i zahteve izneli su im predstavnici udruženja "Stig" Požarevac, "Naše mleko", udruženja "Složni pikadinci Bavanište", "Brestovački ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda.

- Ponuđena nam je isplata drugog dela subvencija od 17.000 dinara koja će početi da se isplaćuje rebalansom budžeta od 1. oktobra do kraja godine bi trebalo da se isplati. Večeras ćemo imati sastanak sa ostalim članovima udruženja pa ćemo odlučiti o daljim koracima - rekao je predsednik udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.

Dodao je da će uslediti još jedan sastanak naredne nedelje sa predstavnicima uljara u zemlji, kom će prisustvovati i premijer Vučević a tema će biti suncokretovo ulje i zabrana izvoza. Ističu da je dogovoreno da se subvencije isplate za useve od 1.oktobra prošle godine, zaključno sa 1.oktobrom ove godine, kada će kako su rekli početi isplata, a rečeno im je da će isplata biti izvršena do kraja ove godine.

O ostalim zahtevima, Savić je rekao da nisu stigli da razgovaraju na današnjem sastanku, pa će naknadno razgovarati o problemima kao što su rešenje problema dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu i uređenje robne berze.

Stočari su rekli da su zahtevali da subvencija za junice bude 100.000 dinara po grlu, a ratari da je reč o subvencijama za kupovinu sertifikovanog semena, što je već ranije dogovoreno, ali ne i isplaćeno.

Milan Pajić iz Udruženja proizvođača "Naše mleko Mačva" rekao je da stočari nisu zadovoljni ponudom od 60.000 subvencije za junice po grlu jer je po dogovoru sa Vladom Srbije iz prošle godine ona trebalo da iznosi 100.000 dinara.

Dodaje da će o daljim koracima razgovarati sa ostalim predstavnicima udruženja i udruženja stočara.


(Tanjug)

BONUS VIDEO:

GORELE SU BAKLjE: Nesvakidašnji prizor iz Loznice snimljen dronom - lilanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev