SVAKOM ĐAKU PO MEDALJA: Veliki uspeh naših matematičara na olimpijadi

B.B.

23. 07. 2024. u 12:22

NA nezvaničnom prvenstvu sveta u matematici nađi đaci su još jednom pokazali da su u svetskoj eliti. Sa Međunarodne matematičke olimpijade, koja je od 11. do 22. jula održana u Batu (Velika Britanija), svih šest takmičara našeg olimpijskog tima osvojili su neku od medalja.

СВАКОМ ЂАКУ ПО МЕДАЉА: Велики успех наших математичара на олимпијади

Foto: Društvo matematičara Srbije

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu - Stefan Šebez, Gvozden Lapčević, Mihailo Jančević i Novak Despotović, dobili su srebrne medalje, dok se bronzanom okitio Strahinja Svrzić, učenik gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša. Pohvalom je nagrađen Stevan Radivojević, takođe učenik Matematičke gimnazije.

- Ovo je jedan od boljih rezulatata naših učenika na najznačajnijem takmičenju za učenike srednjih škola - kaže prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije. - Konkurencija je bila izuzetno jaka, učestvovalo je 609 takmičara iz 109 zemalja iz celog sveta. Olimpijski tim Srbije odabran je nakon nekoliko etapa matematičkih takmičenja, koja se održavaju u organizaciji Društva matematičara Srbije i Ministarstva prosvete.

ORGANIZACIJA

Ovogodišnji ciklus matematičkih takmičenja, na osnovu kojih je i izabran Olimpijski tim Srbije, kao i ranijih godina, organizovalo je Društvo matematičara, uz podršku Ministarstva prosvete. Rukovodioci IMO tima Srbije bili su dr Miljan Knežević, sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i Teodor von Burg, profesor u Matematičkoj gimnaziji.

Naši mladi matematičari pripremali su se u Kini. Naime, pre odlaska u Veliku Britaniju, oni su tri nedelje boravili na Maeđunarodnom letnjem kampu pod pokriviteljstvp Pekinškog isntituta za matematičke nauke i primene koji je namenjen učenicima do 19 godina, gde su osvojili prvo, tri druga i dva treća mesta.

- Na kampu je učestvovalo 229 takmičara, raspoređenih u 38 ekipa iz 30 zemalja, a devet timova je bilo iz najvećih kineskih gradova - ističe Marić. - Ekipa Srbija osvojila je treću nagradu u ekipnom plasmanu. Naši matematički olimpijci su bili prvi među timovima van Kine, ispred Poljske, Irana, Rumunija, Mađarske, Brazila, Italije, Južne Afrike, Tajlanda...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ NA TERENU MOŽE SVE Radvanska za Novosti: Reči koje mi je Novak uputio na kraju karijere...