VUJOVIĆ POTISALA UGOVORE SA 14 GRADOVA I OPŠTINA: Nova ulaganja u zaštićena područja na njihovim teritorijama

Novosti online

23. 07. 2024. u 12:11

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa 14 gradova i opština, na osnovu kojih će biti realizovani različiti infrastrukturni projekti na teritorijama zaštićenih područja od nacionalnog značaja, a koji imaju cilj da po realizaciji unaprede i podignu kapacitete bisera prirode pod zaštitom države.

ВУЈОВИЋ ПОТИСАЛА УГОВОРЕ СА 14 ГРАДОВА И ОПШТИНА: Нова улагања у заштићена подручја на њиховим територијама

Foto: Jovana Rošul

- Zadovoljstvo mi je što sam sa predstavnicima 14 gradova i opština širom Srbije potpisala ugovore koji će im omogućiti nova ulaganja u zaštićena područja od nacionalnog značaja. Stalo nam je do toga da sačuvamo prirodu za buduće generacije i zato u kontinuitetu odvajamo sredstva sa ciljem da očuvamo, unapredimo i podignemo kapacitete naših prirodnih dobara. Samo u sklopu ovog javnog konkursa, izdvojili smo oko 97 miliona dinara, što je za 115 odsto više nego u prethodnoj godini. Takođe, i više smo nego duplirali broj lokalnih samouprava koje su korisnici sredstava, jer je prethodne godine podršku dobilo šest, a ove godine 14 lokalnih samouprava. To je jasan pokazatelj koliko Ministarstvo koje vodim brine o prirodi i zaštićenim područjima u našoj zemlji - izjavila je Vujović.

Foto: Jovana Rošul

 

Vujović je objasnila da su lokalne samouprave dobile sredstva nakon što su na javnom konkursu za dodelu podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2024. godini, kandidovale kvalitetne projekte.

Foto: Jovana Rošul

 

Ona je istakla da će u zaštitu prirodnih dobara u 2024. godini, putem aktuelnog konkursa, ali i uključujući redovno subvencionisanje zaštićenih područja, biti uložena najveća sredstva do sada - oko 600 miliona dinara.

Foto: Jovana Rošul

 

Prema ugovorima koji su danas potpisani, lokalne samouprave će dobijena sredstva koristiti za izgradnju i uređenje puteva u Knjaževcu, Lebanu i Trsteniku, pešačkih staza u Irigu i Zrenjaninu, za sanaciju mosta u Prijepolju, izgradnju vizitorskog centra u Kuršumliji, uređenje pećina u Krupnju i Despotovcu, prostora oko jezera i bare u Kruševcu i Pirotu.

Koristiće se i za postavljanje javne rasvete u Bajinoj Bašti, eko učionice na otvorenom u Kikindi, postavljanje solarnih panela u Užicu.

BONUS VIDEO:

MODERAN IZGLED NOVOG TERMINALA: Aerodrom u Nišu dobio još jednu zgradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ NA TERENU MOŽE SVE Radvanska za Novosti: Reči koje mi je Novak uputio na kraju karijere...