OTVARAJU SE "BEČKA VRATA", VEČERAS STIŽE HLADNI FRONT U SRBIJU: Ovi delovi Srbije su prvi na udaru, ali nas uskoro očekuje novi šok

Novosti online

23. 07. 2024. u 18:39

TOPLOTNI talas koji je Srbiju držao dve sedmice pod najvećim stepenom upozorenja na ekstremno visoke temperature je popustio prethodnih dana, ali pravo zahlađenje JOŠ nismo osetili. prema najavi meteorologa, već u toku noći dolazi do promene koja će ukloniti takozvani „poklopac toplotne kupole“ nad nama.

ОТВАРАЈУ СЕ БЕЧКА ВРАТА, ВЕЧЕРАС СТИЖЕ ХЛАДНИ ФРОНТ У СРБИЈУ: Ови делови Србије су први на удару, али нас ускоро очекује нови шок

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Meteorolog Ivan Ristić je objavio da u sredu 24. jula dolazi hladni front sa severozapada i donosi kratkotrajno osveženje u trajanju od nekoliko dana. Počeće da duva umeren, povremeno pojačan severozapadni vetar.

- Naoblačenje sa kišom pljuskovima i grmljavinom već u ranim jutarnjim časovima zahvatiće prvo severozapad zemlje i brzo će se proširiti u toku dana na celu zemlju. IRIE model ne daje veliku šansu za grad, maksimalno je 50-60 odsto tako da većih oluja najverovatnije neće biti, ali kiše prema modelu hoće i to dosta – kaže Ivan Ristić.

Pljuskovi stižu u Beograd pred zoru i rano jutro.

Risitić objašnjava da će kroz „Bečku kapiju“ već u toku noći na granici Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, hladni front početi da se širi i da se spušta prema jugoistoku.

- Predfrontalne nestabilnosti i pljuskovi kreću kasno popodne i večeras, i već rano ujutru, pred zoru, oko pet-šest-sedam sati biće u Beogradu. Na krajnjem severu i severozapadu zemlje najverovatnije neće biti padavina, biće suvo, ali u ostatku zemlje očekuje se kiša. Temperatura vazduha će biti u padu u odnosu na ove dane, biće oko 24-25, do maksimalno 30 stepeni stepeni Celzijusa u delu Vojvodine gde neće biti padavina – kaže Ivan Ristić.

Od subote ponovo toplije, najtoplije u ponedeljak

Nestabilno vreme sa nižom temperaturom trajaće oko tri dana, kaže meteorolog, a zatim se ponovo očekuje porast temperature i znatno toplije vreme.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Već u subotu sledi porast temperatura koje će biti više od 30 stepeni Celzijusa. Idu nam opet tropski dani. Najtoplije će najverovatnije biti u ponedeljak, preko 35-37 stepeni – kaže Ristić.

Bez tropskih noći narednih dana

I meteorolog Goran Mihajlović najavio je promenu vremena uz pad temperature i padavine.

- Sada je 25 stepeni, prijatno je, ali za popodne i za predveče već se najavljuje naoblačenje i neki manji pad temperature. Očekuje se priliv ili prodor nešto svežijeg vazduha sa severo-zapada do kraja dana u toku noći, tako da još danas ćemo imati maksimalnu temperaturu preko 30 stepeni, ali već od sutra i do petka maksimalna temperatura u većini mesta je između 25 i 30. Još bolja vest je da bi minimalna temperatura bila između 14 i 17-18 stepeni, dakle nećemo imati tropske noći ni u urbanim sredinama i nešto češću pojavu intenzivnih kratkotrajnih pljuskova, grmljavina, ponegde može biti i grada – izjavio je Mihajlović za „RTS“.

Brzo nam se vraćaju tropski dani

Prema njegovim rečima, stiže nam osveženje u odnosu na prethodni topli talas, no neće predugo trajati, jer, već za dan i vikend, početak naredne sedmice, ponovo se vraćaju temperature preko 30 stepeni, toplo vreme i nastavak leta.

Na pitanje da li ima uslove za nepogode Mihajlović je rekao da bi se one prognozirale to je moguće, prema zakonima fizike, svega nekoliko sati unapred.

- U tom smislu Hidrometeorološki zavod će izdavati aktualna upozorenja za nekoliko sati unapred kada se detektuju i očekuju olujno-grmljavinski nepogode u nekim područjima. Biće uslova, naročito sreda i četvrtak, i za intenzivne pljuskove, i za pojavu grada i za olujni vetar u zoni pljuska – kaže Goran Mihajlović.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?