VOJSKA POMAŽE STANOVNIŠTVU SJENICE: Inžinjerci na zadatku - Rekonstruišu puteve, snabdevaju vodom (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 22:06

PRIPADNICI Vojske Srbije angažovani su na pružanju pomoći stanovništvu u rekonstrukciji makadamskih puteva u rejonima sela Buđevo i Crvsko, u opštini Sjenica.

ВОЈСКА ПОМАЖЕ СТАНОВНИШТВУ СЈЕНИЦЕ: Инжињерци на задатку - Реконструишу путеве, снабдевају водом (ФОТО)

Foto Vojska Srbije

 Takođe, pripadnici vojske vrše vodosnabdevanje rezervoara sa vodom koje stanovnici ove opštine koriste za pojenje stoke.

Načelnik grupe za civilno-vojnu saradnju Komande Druge brigade kopnene vojske potpukovnik Slavko Prodanović rekao je da na teritoriji sela Buđevo i Crvsko živi između 200 i 300 stanovnika koji će koristiti uređene puteve.

— Oni su značajni, jer vode do njihovih imanja, gde napasaju stoku i borave veći deo leta. Na poziv lokalne samouprave, vršimo i snabdevanje meštana pijaćom vodom, jer je reč o bezvodnom području, pogotovo, jer je zima bila blaga i bez snega, a onda je usledilo i vruće leto. U zavisnosti od daljine sela, dnevno prevozimo od 12 do 18 tona vode — rekao je potpukovnik Prodanović.

On je istakao da je Vojska Srbije uvek spremna da pomogne svom narodu i da je često na teritoriji opštine Sjenica.

— I pre dve godine smo imali vanrednu situaciju po pitanju suše. Obavljali smo akcije čišćenja i punjenja pojila za stoku, a puteve saniramo već petnaestak godina — rekao je potpukovnik Prodanović.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Sjenica Momir Kovačević potvrđuje da je vojska uvek uz svoj narod.

— Opština takođe učestvuje u ovoj akciji, obezbedili smo dva kamiona za prevoz materijala, a vojska ostalu mehanizaciju. Uredili su put za Buđevo, Raždaginje, a radiće se i u Crvskom.  Pročistili su lokve stočarima, jer je ove godine kriza sa vodom, a sa cisternom pijaće vode već nekoliko dana pomažu stanovništvu — rekao je Kovačević istakavši zahvalnost vojsci na saradnji i na pomoći narodu.

On je dodao da su za život ljudi na Pešteru najvažniji put, voda i struja, da Sjenica ima više od 400 kilometara nekategorisanih puteva i da bi bez pomoći šire društvene zajednice i vojske, opština teško uspela da reši probleme.

Uprkos visokim temperaturama, zahvaljujući velikom naporu ljudstva iz inžinjerijske radne grupe, sastavljene od pripadnika Druge brigade kopnene vojske, do sada je uspešno sanirano više od četiri kilometra puta koji je oštećen usled posledica elementarnih nepogoda i erozije zemljišta.

Komandir voda u 210. inžinjerijskom bataljonu i komandir radne grupe u selu Buđevo potporučnik Lazar Cvijić rekao je da je u toku uspešna akcija rekonstrukcije makadamskih puteva u tom selu i u mestu Crvsko.

— Sa meštanima imamo dobru saradnju i veoma su zadovoljni našim učinkom. Angažovana su četiri rukovaoca i dva vozača sa četiri inžinjerijske mašine i kamionom samoistovarivačem i radimo po planu — rekao je potporučnik Cvijić i dodao da je za rekonstrukciju planirano šest kilometara makadamskih puteva, a da je u toku i snabdevanje vodom stanovništva.

U periodima intenzivne suše, pomoć Vojske Srbije stanovnicima Pešterske visoravni je neophodna, i na njoj su nemerljivo zahvalni.

Meštanin Buđeva Blažimir Marković kaže da nema reči kojima bi zahvalio Vojsci Srbije na pomoći.

— U svako doba, bilo šta da zatreba, vojska nam izlazi u susret. Bilo da je to put, voda. Nemam dovoljno reči zahvalnosti. I da odeš kod vojnog doktora, i sve što treba — rekao je meštanin sela Buđevo i posebno istakao doprinos vojske na uređenju lokalnih puteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener