VRAĆA SE JOŠ JEDNO KULTURNO BLAGO U NAŠU ZEMLJU: U ime Srbije i Ministarstva kulture otkupljen vredan predmet (FOTO)

Novosti online

27. 07. 2024. u 16:48

NIKOLA Selaković, ministar kulture Republike Srbije, objavio je danas na instagram fotografiju vrednog originalnog predmeta - štapa sa binoklom u dršci.

ВРАЋА СЕ ЈОШ ЈЕДНО КУЛТУРНО БЛАГО У НАШУ ЗЕМЉУ: У име Србије и Министарства културе откупљен вредан предмет (ФОТО)

Foto: Instagram

- Danas smo na aukciji u Aukcijskoj kući Henris u Nemačkoj u ime Srbije i Ministarstva kulture otkupili jedan vredan originalan predmet - štap sa binoklom u dršci, na kome je istaknut grb porodice Obrenović i dinastički moto ”Tempus et meum ius”, čime smo nastavili stratešku politiku očuvanja, zaštite i povratka srpskog kulturnog nasleđa.

Ovaj dragocen predmet, nastao oko 1900. godine i koji je verovatno pripadao kralju Milanu biće izložen u Istorijskom muzeju Srbije.

Današnja uspešna aukcija, kao i nedavna kupovina dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa, je važan korak za povratak naše kulturne baštine, a naše ministarstvo će nastaviti predano da prati svetsko tržište kako bi naše kulturno blago, rasuto širom sveta usled istorijskih okolnosti, vratilo u Srbiju. - navodi u opisu objave ministar kulture Nikola Selaković.

BONUS VIDEO:

"BODRIMO NAŠE SPORTISTE": Moćna poruka na Kuli Beograd za predstavnike Srbije na OI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)