POBEDAMA IZ VELIKOG RATA DIVI SE SVET: Obeleženo 110 godina od napada Austrougarske na Srbiju

R. D.

29. 07. 2024. u 05:00

PRVI svetski rat jeste odneo procentualno najveći broj žrtava, građana Kraljevine Srbije, ali nam je doneo i niz veličanstvenih pobeda kojima se divio i divi ceo svet, kao i našem istinskom, velikom rodoljublju.

ПОБЕДАМА ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА ДИВИ СЕ СВЕТ: Обележено 110 година од напада Аустроугарске на Србију

Ministar Dejan Ristić i predstavnici Ministarstva odbrane, Foto Tanjug

Na obeležavanju 110 godina od napada na Srbiju i početka Velikog rata, na platou ispod Brankovog mosta u Beogradu, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da su u prestonici, u noći između 28. i 29. jula 1914. godine, pale prve žrtve, kada je Austrougarska napala Srbiju.

- Prvi svetski rat je, kao što znate, procentualno odneo najveći broj žrtava. Ali je doneo i veličanstvene pobede u bitkama na Ceru, Kolubari, potom u borbama na Solunskom frontu i konačno oslobođenje zemlje - rekao je Ristić.

Ministar je naglasio da to što je u Beogradu započeo i završio se Prvi svetski rat predstavlja "veliku vrednost" za našu istoriju, kao i veliku odgovornost za Srbiju.

- Zato vas pozivam da svi zajedno čuvamo sećanje na junake i stradalnike iz perioda Prvog svetskog rata, da ponosno dižemo našu državnu zastavu, da sa ponosom slušamo i pevamo našu nacionalnu himnu, "Bože pravde", i da učinimo sve što je do nas da i u ovim turbulentnim vremenima - 110 godina nakon izbijanja Prvog svetskog rata, kada se svet suočava sa brojnim oružanim sukobima, budemo dovoljno mudri, dovoljno odgovorni, da doprinesemo miru u svetu i da svedočeći o našem učešću u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu, damo doprinos u očuvanju mira u svetu - poručio je Ristić.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo odbrane zajedno su organizovali obeležavanje 110 godina od napada na Srbiju, a tim povodom na platou ispod Brankovog mosta građanima je omogućeno da posete rečni monitor "Sava", brod sa kojeg su ispaljene prve granate na Beograd.

Rečni monitor "Sava" biće otvoren za građane, a ulaz za sve posetioce biti besplatan, dok će od 30. jula svakog dana u nedelji (osim ponedeljkom) od 10 do 17 časova ulazak na monitor biti moguć uz naplatu ulaznica.

Ristić je naveo da je taj brod, koji predstavlja kulturno dobro Srbije, jedan od najznačajnijih i najlepših simbola pobede srpskog oružja u Prvom svetskom ratu.

- Zato je on tu, zato je obnovljen, na njemu su izrađene sve neophodne mere zaštite i on svedoči o toj veličanstvenoj pobedi - rekao je Ristić.

Kustos Vojnog muzeja u Beogradu Bojan Vićentić naveo je da je monitor "Sava" promenio više od šest država i bio dva puta potapan, te da je služio u četiri vojske.

- Jedan je od retkih sačuvanih monitora na svetu i ima neprocenjivu istorijsku vrednost, jer je jedan od rečnih ratnih brodova čijom je vatrom otpočeo Veliki rat - rekao je Vićentić.

RARITET rečni monitor "Sava" u vlasništvu Vojske Srbije je otvoren za posetioce, Foto Tanjug

Dodao je da je rečni monitor "Sava" u vlasništvu Vojske Srbije, kao i da je deo zbirke enterijera Vojnog muzeja, te da je otvoren za posetioce, koji mogu obići stalnu postavku i naučiti mnogo pojedinosti o tom plovilu. Vićentić je podsetio da su istorijske i političke okolnosti dovele do toga da Srbija, a u to vreme kraljevina, bude prva meta, a samim tim i prva žrtva rata.

- Posle Sarajevskog atentata, Austrougarsko carstvo poslalo je ultimatum Kraljevini Srbiji, smatrujući našu zemlju odgovornom za ovaj događaj. Zahtevi izneti u ovom dokumentu bili su oblikovani tako da budu neprihvatljivi, kako bi odbijanje ultimatuma dalo povod za rat. Jedini mogući odgovor srpske vlade bilo je neprihvatanje zahteva. Tri dana kasnije, 28. jula, Austrougarska monarhija izvršila je napad na Beograd i Srbiju - podsetio je Vićentić.

Atentat na prestolonaslednika

POČETKU Velikog rata prethodio je atentat na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda koji je izvršio Gavrilo Princip, pripadnik "Mlade Bosne". mesec dana nakon atentata usledio je ultimatum Austrougarske, a za Srbiju je bila neprihvatljiva tačka u kojoj su zahtevali da se uključimo u sudsku istragu celokupnog događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama