OGLASILO SE MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE: Iznošenje neistina i pogrešno tumačenje podataka srpskoj privredi nanosi višestruku štetu

Novosti online

29. 07. 2024. u 08:17

MINISTARSTVO rudarstva i energetike se oglasilo povodom širenja neistinitih informacija i pogrešnog tumačenja zvaničnih podataka.

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ: Изношење неистина и погрешно тумачење података српској привреди наноси вишеструку штету

TRAŽEN Jadarit, Foto M. Anđela

Prenosimo saopštenje u celosti:

"Ministarstvo rudarstva i energetike, povodom širenja neistinitih informacija i pogrešnog tumačenja zvaničnih podataka, saopštava da je na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca aktivno ukupno i samo šest istražnih polja, na kojima se istražuju mermer, gips, tehničko građevinski kamen, a ne kritične mineralne sirovine, u koje spada litijum!

Broj istražnih polja u ovim lokalnim samoupravama je čak deset puta manji od broja koje pogrešno navode pojedini takozvani aktivisti koji su zakazali proteste protiv iskopavanja litijuma u ovim opštinama.

Na teritoriji Aranđelovca i Topole istražuju se mineralne sirovine kao što su mermer i mermerisan krečnjak, koji se koriste pre svega kao tehničko ili arhitektonsko građevinski kamen, zatim keramička glina, granitmonconit, gips i anhidrid, dok na teritoriji Rače i Kragujevca nema aktivnih istražnih polja.

Iz svega navedenog jasno je da u ovim opštinama nema mesta polemici o mogućem istraživanju i eksploataciji litijuma i da se na ovaj način pre svega vodi jedna politička kampanja. Ono što je veoma opasno je da se u isto vreme nanosi šteta rudarstvu i rudarskoj struci i na njima zasnovanim industrijskim granama.

Rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog, izvorišta vode bez koje nema života na zemlji. Bez peska i šljunka nema građevinarstva a bez toga ni kuća, stanova, puteva, bolnica, škola….

Takođe, minerali se koriste i za pravljenje preko potrebnih lekova.

Nažalost, ovakvo iznošenje neistina, i pogrešno tumačenje podataka od strane onih koji se navodno protive jednom projektu, a pre svega vode političku borbu, ide u pravcu kompromitovanja rudarske i geološke struke u Srbiji, nanoseći srpskoj privredi višestruku štetu, a ni na koji način ne doprinosi argumentovanoj debati o projektu "Jadar" u kojoj su pre svega pozvani stručnjaci da učestvuju, a ne takozvani aktivisti ili opozicioni političari."

BONUS VIDEO:

ŠIRE SE LAŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Ovo je 9 neistina o litijumu i projektu Jadar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama