Na Olimpijskim igrama će svi se šokirati kad uđu u bilo koji toalet u Parizu: Francuzi, da li je ovo realno?!

Promo

29. 07. 2024. u 10:00

Ceo svet prstima upire u Olimpijske igre koje su ove godine u Parizu, ali će taj isti svet ostati u šoku kad sazna kakav je toalet-papir u toaletima širom Francuske!

На Олимпијским играма ће сви се шокирати кад уђу у било који тоалет у Паризу: Французи, да ли је ово реално?!

Foto: Shuterstock

Sve je spremno za Olimpijske igre koje se ove godine održavaju u Francuskoj, u Parizu. Iako nam evropske navike nisu strane, mnoge će iznenaditi scena u toaletima širom ove zemlje! Naime, još negde 1960-ih godina  Francuska je počela da koristi reciklirani papir za proizvodnju toalet-papira. Pošto je on bio sivkaste boje, koja nije bila prijatna za oči, odlučili su da ga boje! Tako je obojeni toalet-papir bio u trendu tokom 60-ih i 70-ih, a boja koja je bila najomiljenija bila je roze!

Ova navika preživela je sve do danas, pa tako u restoranima i hotelima češće ćete videti reciklirani papir nego beli odnosno onaj od čiste celuloze kakav u Srbiji proizvodi Perfex.

Postoji sumnja da upotreba sintetički ofarbanih papira može izazvati neke neprijatne zdravstvene probleme, kao što su urinarne infekcije i gljivične infekcije, jer te boje nisu napravljene da dođu u kontakt sa kožom, pa bi stoga bilo veoma neodgovorno tvrditi da su bezbedne za upotrebu na  osetljivim delovima tela.

Takođe, nova studija, koju je predvodio Timoti Taunsend sa Odeljenja za nauke o zaštiti životne sredine na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu, uzorkovala je komercijalno dostupne brendove toalet-papira i mulj iz otpadnih voda, tražeći prisustvo 34 različite vrste PFAS-a (industrijske hemikalije koje se teško izlučuju iz organizma). Uzorke papira i otpadnih voda uzimali su iz četiri regiona širom sveta: Severne Amerike, Afrike, Južne i Centralne Amerike i Zapadne Evrope.

Nije bilo sumnje da će se PFAS pronaći u toalet-papiru. Različiti oblici hemikalija se rutinski koriste u proizvodnji papira, služeći kao sredstva za vlaženje kako bi se povećala efikasnost procesa pretvaranja pulpe u papir. U mnogim slučajevima, pulpa je dvostruko izložena: reciklirani papir — koji se koristi za proizvodnju nekih brendova toalet papira — već sadrži PFAS koji je pokupio tokom svoje početne proizvodnje, a koji se dodatno povećava u drugom ciklusu.

Obojeni toalet papir takođe se duže razgrađuje, što je vrlo loše za septičke sisteme i može izazvati nepoželjna začepljenja odvoda.

Za razliku od svega toga, u Srbiji npr. imamo ultrakvalitetne toalet-papire i ubruse, koje proizvodi Perfex, a koji su premium kvaliteta pre svega zbog svog sastava, a zatim zbog izuzetno kontrolisane proizvodnje.

Perfexovi toalet-papiri se prave od čiste celuloze, bez ijednog udela reciklaže. Kao odgovorni proizvođač, Perfex poseduje standarde koji garantuju kvalitet - jedan je IFS (International Food Standard) koji potvrđuje da njegovi proizvodi mogu biti u kontaktu sa hranom, da na sebi nemaju nikakve potencijalno opasne hemikalije. Osim toga, Perfex u proizvodnji koristi obnovljive izvore, tako da nijedno drvo "ne fali Zemlji", već se ponovo sadi.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)