"PANČIĆ" DANIJELI, MARINI I NATAŠI: Matica srpska ustanovila nagradu po velikom botaničaru

J. S.

31. 07. 2024. u 13:10

TRI mlade naučnice laureati su Nagrade „Josif Pančić“ koju dodeljuje naša najstarija institucija književnosti, nauke i kulture Matica srpska u Novom Sadu.

ПАНЧИЋ ДАНИЈЕЛИ, МАРИНИ И НАТАШИ: Матица српска установила награду по великом ботаничару

Foto N. Karlić/Arhiva Novosti

Jednoglasnom odlukom žirija (prof. dr Goran Anačkov, prof. dr Nebojša Janić, prof. dr Ivo Karaman, prof. dr Jelena Purać i dr Dragana Mitić Ćulafić)prva nagrada dodeljena je dr Danijeli Vidaković, naučnom saradniku Univerziteta u Beogradu (Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju).

Drugonagrađena je dr Marina Oalđe Pavlović sa Univerziteta u Beogradu (Institut za botaniku i Botaničku baštu „Jevremovac“), dok je treća nagrada pripala dr Nataši Lukić sa Univerziteta u Banjaluci (Šumarski fakultet). Na konkurs, kako navodi žiri, pristiglo je devet naučnih radova visokog kvaliteta.

U spomen na Josifa Pančića (1814—1888), lekara, botaničara, univerzitetskog profesora i akademika, Matica srpska ustanovila je nagradu koja će se svake treće godine u oblasti fundamentalnih i primenjenih naučnih disciplina dodeljivati istraživačima, naučnim radnicima i saradnicima mlađim od 35 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića