PODMETNULI STOLICU POD STATUU PATRIJARHA PAVLA: Opet oskrnavljen spomenik nekadašnjem poglavaru SPC u beogradskom Tašmajdanu

S.V.

01. 08. 2024. u 16:49

OTKAKO je u novembru 2018. godine postavljen na platou ispred Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, spomenik patrijarhu Pavlu već nekoliko puta je oskrnavljen. Bronzana statua u sedećem položaju mnogima deluje da nekadašnji poglavar SPC lebdi, pa kod nekih očigledno izaziva različite reakcije. Tako je juče ujutro ova skulptura osvanula na drvenoj stolici koju je, verovatno tokom noći, neki "umetnik" tu podmetnuo.

ПОДМЕТНУЛИ СТОЛИЦУ ПОД СТАТУУ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Опет оскрнављен споменик некадашњем поглавару СПЦ у београдском Ташмајдану

NOVOSTI

Osim ove "instalacije", nepoznati vandal, srećom, nije ostavio nikakav drugi trag, te spomenik nije oštećen. Međutim, to ne umanjuje ovaj, najblaže rečeno, neprimereni gest, smatra autor spomenika Zoran Maleš.

- To je veoma ružno. Spomenik je urađen tako kako je urađen, može nekome da se sviđa ili ne, ali nema potrebe da se skrnavi na takav način. Patrijarha Pavla su poštovali ljudi i koji nisu bili vernici, te mislim da je ovakav potez zaista nepotreban - kaže Maleš za "Novosti".

NOVOSTI

 

Ovo nije prvi put da je spomenik na Tašmajdanu deo nekog "performansa" i skrnavljenja, pa je tako uoči Dana žena 2019. godine osvanuo u ljubičastoj kecelji na kojoj je pisalo "abortus je žensko pravo". Dalje skrnavljenje sprečio je jedan sveštenik iz Crkve Svetog Marka koji je skinuo kecelju sa statue patrijarha Pavla, a feministkinje su na isti način "okitile" i spomenike Nikoli Tesli, Dositeju Obradoviću... Javnost je tada burno reagovala i osudila ovaj čin.

Na ovaj sramni potez odlučile su se aktivistkinje iz nekoliko feminističkih udruženja, zato što je patrijarh Pavle tokom života kritikovao abortus i pozivao vernike da pokažu nelicmernu ljubav jedni prema drugima i prema svim ljudima, tako što će svako da pobedi sebe, da prevaziđe sopstvenu sebičnost, izađe iz sopstvenog interesa u žrtveno, nesebično.

- Najveći previd činimo u vezi sa čedomorstvom, jer nećemo da priznamo da je to greh ubistva deteta, motivisan sebičnošću nedostojnih roditelja - govorio je poglavar SPC. - To je najgnusnije ubistvo, odbijanje blagoslova božjeg i uskraćivanje prava na život novoj ličnosti. Znamo da će neki samozvani zaštitnici opet reći kako Crkva uskraćuje ljudska prava i slobodu, ali neka znaju da mi opominjemo iz ljubavi, bez omalovažavanja. A njima bog blagi neka oprosti greh i neka ih prizove u zajednicu ljubavi.

Spomenici i u regionu

STATUA patrijarha Pavla, koji je rođen 11.septembra 1914.godine u Kućancima u Hrvatskoj, i bio poglavar SPC od 1990 - 2009, kada se upokojio, izlivena je u bronzi, u livnici "Janković", visoka je 1,8 metara, a s postamentom od 2,2 metra. Spomenik na Tašmajdanu podignut je uz blagoslov tadašnjeg patrijarha srpskog Irineja, a izradu je sa 50.000 evra finansirala jedna kompanija. U nekoliko gradova u regionu takođe postoji spomenik u narodu omiljenom patrijarhu.

Poret toga da što je osporavana umetnička sloboda autora u samom predstavljanju patrijarha Pavla, mnogo polemike bilo je i oko položaja skulpture. Zašto je postavljena tako da gleda ka kafiću, odnosno severu, a ne ka istoku odnosno ka crkvi ili ka Bulevaru kralja Aleksandra na zapadu, pitali su se neki od prvog dana kada je ovde, 15.novembra 2018. godine na godišnjicu smrti poglavara SPC, otkriven spomenik. Vajar Maleš je objasnio da je skulptura tako okrenuta isključivo zbog praktičnih razloga, kako bi što više prolaznika videlo ceo kip, te da se nije razmišljalo o tome na koju stranu sveta gleda. Patrijarh Pavle izvajan je tako da bude pognut i zamišljen, tako da deluje kao lebdi, nedaleko od okretnice tramvaja kojim se redovno vozio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)