OBELEŽEN DAN RODA AVIJACIJE VOJSKE SRBIJE: Oni su čuvari našeg neba

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 18:51

DAN roda avijacije - 2. avgust svečano je danas obeležen u komandi i vazduhoplovnim jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, u spomen na dan kada je 1893. godine doneto naređenje da se u divizijama srpske vojske formiraju vazduhoplovna odeljenja.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Они су чувари нашег неба

Foto Vojska Srbije

Svečanosti tim povodom održane su u Domu vazduhoplovstva u Zemunu i na vojnim aerodromima „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i „Morava“ u Lađevcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U okviru obeležavanja praznika upriličen je defile jedinica i prikaz vazduhoplovne tehnike, položeni su venci kraj spomen-obeležja u čast poginulim pripadnicima ratnog vazduhoplovstva, a uručeni su i zlatni letački znakovi pilota, zvanja instruktora letenja i druga priznanja za izgradnju i jačanje sposobnosti Vojske Srbije.

Istaknuto je da su pripadnici roda avijacije Vojske Srbije u godini za nama uspešno realizovali sve zadatke, kao i da su nastavkom opremanja i intenzivnog osposobljavanja pojedinaca i jedinica značajno unapređene sposobnosti roda, koji predstavlja udarnu snagu i nosioca borbene moći i manevra u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO.

Vojnim svečanostima u Domu vazduhoplovstva i na vojnom aerodromu u Batajnici prisustvovao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković.

Svečanostima na aerodromima prisustvovali su i predstavnici jedinica Vojske Srbije, raniji komandanti, porodice poginulih vojnika i starešina, predstavnici organa lokalne samouprave i verskih zajednica i brojni gosti i prijatelji jedinica.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU