POGORŠANJE U BiH, BOLJE U CRNOJ GORI: Predstavljen godišnji izveštaj Naprednog kluba o političkim pravima Srba u regionu

V.C.

05. 08. 2024. u 11:24

TOKOM prethodne godine međunarodne okolnosti i naročito rat u Ukrajini doveli su do novih, neprikrivenih pritisaka i nastojanja da srpski narod koji živi izvan granica Srbije bude dodatno obespravljen, istaknuto je u godišnjem izveštaju Udruženja građana Napredni klub o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

ПОГОРШАЊЕ У БиХ, БОЉЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Представљен годишњи извештај Напредног клуба о политичким правима Срба у региону

D. Milovanović

Napredni klub izveštaje objavljuje od 2009. godine i njima je obuhvaćeno više od 1,6 miliona građana osam susednih i obližnjih država i jednoj teritoriji pod međunarodnom zaštitom.

- U BiH je situacija tokom 2023. i 2024. radikalizovana isključivom odlukom SAD i saveznika da ubrzaju proces ukidanja Ustava iz 1996. i potpunog razvlašćivanja Republike Srpske - navode u Naprednom klubu. - U tom poslu uvedene su jednostrane sankcije vladi i privredi RS, zloupotrebljene banke koje, pod pritiskom Vašingtona, postupaju nezakonito. Korumpiran je proces izbora i Sud BiH. Poveden je politički sudski proces koji za cilj ima uklanjanje iz političkog života dela izabranog vođstva RS i BiH.

Kako se navodi, predstavnici SAD i država NATO nastoje da srpskom narodu oduzmu ustavni status, ukinu autonomiju RS i izvrše asimilaciju stanovništva. Oni žele, decidirani su u NK, stvaranje sekularne "bosanske nacije", zato što teže "da suzbiju Srbiju i Rusku Federaciju, ali i iz straha od Bošnjaka i stvaranja monolitne muslimaske nezavisne države." Navodi se i da je nastavljeno otimanje ustavnih nadležnosti i vlasništva samo Republici Srpskoj, a nastojanja da ih uspostavi SAD i EU proglasile su pokušajem separatizma.

- Posebno su izražene pretnje nelegalno imenovanog visokog predstavnika OUN Kristijana Šmita. Od posebne važnosti je nastojanje nelegalnog i nelegitmnog Ustavnog suda BiH da nelegalno izmeni Ustav ove države. Povećan je broj etnički motivisanih incidenata. Obespravljivanje Srba sprovodi se i nelegalnim i nelegitmnim donošenjem Rezolucije o osudi "genocida" u Srebrenici, koja predstavalja krunu političke i rasističke zloupotrebe ratnih zločina - navodi se u izveštaju.

U Hrvatskoj je, kažu, nastavljena politika asimilacije i obespravljivanja Srba. SDSS je isključen iz izvršne vlasti. Iako imaju široka zakonska prava, Srbi su predmet sistematskog obespravljivanja, kampanji mržnje i žrtve svakodnevnih incidenata na nacionalnoj osnovi. Nisu ispunjene odredbe Erdutskog sporazuma, a ćirilica je, uprkos zakonu, i dalje potisnuta. Nacionalna mržnja i pritisci učinili su da prava srpskog naroda budu manje ostvarena nego što je zakonom propisano, a to se ne odnosi samo na upotrebu jezika i pisma, već i na zastupljenost u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, ali i prava koja bi trebalo da ima Zajedničko veće opština u Slavoniji.

U Crnoj Gori Srbi imaju nešto veća prava i manje su neravnopravni nego prošle godine, konstatuje NK. Predsednik NSD, najveće srpske stranke, postao je predsednik Skupštine Crne Gore, a najavljen je i ulazak srpskih predstavnika u vladu, iako ne i u resore vezane za vojsku ili policiju.

- Predstavnici SAD i EU, i posle pada režima DPS, javno govore kako su protivni svakoj mogućnosti ulaska srpskih stranaka u izvršnu vlast. Tokom prethodne godine sproveden je, uz mnoga uslovljavanja i pretnje bojkotom crnogorskih stranaka, Popis stanovništva. Rezultati, kada je reč o identitetskim pitanjima, nisu objavljeni ni danas. Iako nisu ostvarena sva njihova ustavna prava, nešto više Srba zaposleno je u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi nego što je to bio slučaj ranije (iako su i dalje najmanje 30 odsto podzastupljeni u odnosu na udeo u stanovnštvu). Srpski jezik, pismo, kultura i istorija i dalje su meta kampanji mržnje, državne asimilacije, a stranke dvoidentitetaša nastoje da srpske stranke označe kao lažne, agenturne i ekstremističke - navode u NK.

I na teritoriji KiM Srbi su obespravljeni i meta policijskog progona. Autori izveštaja navode da je Srbija tokom prethodne godine učinila velike ustupke u pregovorima sa Albancima, dok oni do sada nisu ispunili odredbe Briselskog sporazuma iz 2013. u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

V.K.

Stanje u Crnoj Gori bolje

- Upad albanske policije i "vojske" na sever Kosova doveo je do potpunog obespravljivanja srpskog naroda, veliki broj Srba je uhapšen, neki od njih mučeni, svakodnevni su napadi, između ostalih i oružani, na civile. SPC je i dalje predmet napada i pitanje svojine manastira Dečani dovelo je do presude Ustavnog suda u Prištini, čije poštovanje albanske vlasti politički uslovljavaju - kažu u Naprednom klubu.

Kako navode, u Severnoj Makedoniji srpski narod nema ista prava kao nacionalne manjine u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Istovremeno, Makedonci u Srbiji uživaju puna prava nacionalne manjine u skladu sa najvišim evropskim standardima. SPC je pre dve godine dala autokefalnost MPC. Posle velike pobede opozicije, na vlast je došla i Demokratska partija Srba u Makedoniji, a njen predsednik Ivan Stoilković postao je potpredsednik vlade RSM.

ZA MILION MANjE

SRBA je na pomenutim prostorima pre trideset godina bilo 2,6 miliona, stoji u najnovijem izveštaju NK:

- Kada smo 2009. izdali prvi ovakav izveštaj, bilo ih je 2,1 milion. Prema sadašnjim popisima, ima ih svega 1.570.820. Dakle, u odnosu na 2009. broj Srba u regionu pao je za četvrtinu, a u odnosu na 1990. godinu za 39,62 odsto.

U Sloveniji Srbi i dalje ne uživaju status nacionalne manjine, za razliku od nekih drugih, malobrojnijih, naroda. Slovenci u Srbiji, nasuprot tome, uživaju puna nacionalna prava. Ni u Albaniji srpski narod ne uživa prava nacionalne manjine, za razliku od Albanaca na jugu Srbije čija su prava zaštićena najvišim evropskim zakonskim standardima. U Rumuniji i Mađarskoj stanje je protekle godine bilo zadovoljavajuće.

Autori izveštaja su Milan Dinić, Bojan Marić, Branislav Tođer, Igor Vuković, Roman Jević i Čedomir Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije