"GRAĐANI DA IZBEGAVAJU RATNA PODRUČJA" Đurić: Pratimo situaciju na Bliskom istoku

Tanjug

05. 08. 2024. u 12:51

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je danas da to ministarstvo prati bezbednosnu situaciju na Bliskom istoku i pozvao sve državljane Srbije da se u slučaju potrebe obrate ambasadama Srbije koje rade neprekinuto i normalno.

ГРАЂАНИ ДА ИЗБЕГАВАЈУ РАТНА ПОДРУЧЈА Ђурић: Пратимо ситуацију на Блиском истоку

Foto: Tanjug

- Pozvali smo građane da izbegavaju u ovom trenutku putovanja u ratom zahvaćena područja i da razmotre ukoliko je moguće, ukoliko imaju uslova, da napuste u ovom trenutku i Liban i druga ratom zahvaćena područja - rekao je Đurić.

Šef srpske diplomatije ocenjuje da je situacija na Bliskom istoku veoma ozbiljna i da može izazvati ozbiljne globalne bezbednosne posledice.

Kada su u pitanju američki predsednički izbori Đurić navodi da povlačenje aktuelnog predsednika SAD Džozef Bajden iz izborne trke nije iznenađenje i dodao je da američki izbori imaju uvek mnogo obrta i političkih iznenađenja.

- To je jedna uvek do kraja neizvesna trka, tako će biti bez sumnje i ovaj put, možda i više nego ranije. Ovo su izbori koji imaju globalne političke implikacije i za mene je veoma značajno što sam video da su se Srbi u SAD više nego ranije, više nego u prethodnim izbornim ciklusima angažovali politički i počeli su da komuniciraju sa svojim članovima Kongresa, senatorima, da pokažu da su tu - rekao je Đurić.

Đurić je odgovarajući na pitanje da li Srbi u SAD navijaju za Trampa, rekao da sigurno jedan deo njih navija, ali što se tiče naše državne politike, Đurić je rekao da se naša zemlja u unutrašnje političke odluke u Americi ne meša.

- Sarađujemo sa onima koje narod Amerike izabere - rekao je Đurić.

Ministar je objasnio da se politički kurs velikih država menja i da je potrebno mnogo strpljivog i marljivog rada i na lobiranju i na uvezivanju sa političkim akterima u najšire mogućem spektru.

Odgovarajući na pitanje kada će biti poznat njegov naslednik rekao je da još nisu donete u formalnom smislu odluke i da će u narednom periodu u konsultacijama sa predsednikom  Aleksandrom Vučićem razmatrati kadrovska pitanja.

- U prvih sto dana bavili smo se drugim temama. Srbije je sve ovo vreme jako dobro predstavljena u SAD i moj otpravnik poslova, ambasador (Vladimir) Marić je i sada na položaju i obavlja dobar posao - rekao je ministar.

BONUS VIDEO: Šolak i njegova N1 televizija danas će ceo dan slaviti zločinačku operaciju Oluja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije