MINISTAR RISTIĆ U PREBILOVCIMA: "To je mesto golgote srpskog naroda, ali i mesto njegovog simboličkog i stvarnog vaskrsenja“ (FOTO)

Novosti online

05. 08. 2024. u 21:34

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić prisustvovao je danas svečanom otvaranju stalne muzejske postavke u Spomen–domu ,,Sveti kralj Milutin“ u Prebilovcima i tom prilikom se obratio zvaničnicima Republike Srbije, Republike Srpske, Republike Crne Gore, brojnim velikodostojnicima SPC, direktorima i predstavnicima nacionalnih ustanova kulture, istaknutim ličnostima u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i umetnosti, kao i potomcima prebilovačkih žrtava.

МИНИСТАР РИСТИЋ У ПРЕБИЛОВЦИМА: То је место голготе српског народа, али и место његовог симболичког и стварног васкрсења“ (ФОТО)

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministar je u obraćanju posebno ukazao na potrebu snaženja kulture sećanja na sve žrtve srpskog naroda pale tokom Drugog svetskog rata, a posebno na žrtve genocida koji je nad Srbima na celokupnoj svojoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata sprovela hrvatska država.

- Da vaskrsne sećanje na prebilovačke žrtve i da vaskrsnu Prebilovci -  poručio je ministar i ukazao na potrebu da učinimo sve kako bi Prebilovci nastavili da postoje kao naseljeno mesto, ali i kao jedno od trajnih izvorišta dostojanstvenog sećanja na sve žrtve srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

- Naša poruka sa ovoga mesta jeste ljubav uprkos stradanju i patnji. Naša potreba jeste mir, a ne nasilje i mržnja. Upravo su Prebilovci ono mesto koje za večnost treba da prosijava svetošću, nevinošću i nedužnom žrtvom naših novomučenika. Prebilovci su nekadašnje mesto patnje nedužnih, ali i savremeno saborište svih ljudi dobre volje bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost - naglasio je ministar. 

- Prebilovci su večita opomena, ali i trajno izvorište istinskog sećanja i saosećanja koje žrtvu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu uzdiže na nivo univerzalne žrtve - istakao je Ristić. 

Ministar je izrazio posebnu zahvalnost stručnjacima Muzeja žrtava genocida na uspešno obavljenom poduhvatu realizacije stalne muzejske postavke u Prebilovcima i iz tog strašnog sudilišta našeg naroda pozvao sve ljude dobre volje da dođu u Prebilovce kako bi na tom prostoru posvedočili zastrašujuće razmere materijalizacije ljudske mržnje, ali i vaskrsenja života.

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

- Prebilovci su, poput Jasenovca, mesto na kome do u večnosti traje Velika Subota. To je mesto golgote srpskog naroda, ali i mesto njegovog simboličkog i stvarnog vaskrsenja - zaključio je ministar.   

Upravo je ministar Ristić sredinom prethodne godine, u svojstvu direktora Muzeja žrtava genocida, inicirao i omogućio realizaciju ovog izuzetnog poduhvata.

Autori stalne izložbene postavke su istoričari g. Bojan Arbutina, vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida, gđa Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida i rukovodilac Odeljenja za čuvanje, pristup fondovima, stručnu obradu građe i digitalizaciju, g. Predrag Lozo, stručnjak Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, i g. Dragoslav Ilić, stručnjak Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Autor postavke je g. dr um Nikola Radosavljević, programski direktor Muzeja žrtava genocida. 

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Recenzenti stalne muzejske postavke su naši istaknuti istoričari g. prof. dr Draga Mastilović i g. prof. dr Goran Latinović.

Produkciju stalne izložbene postavke u potpunosti je realizovao Muzej žrtava genocida u saradnji sa brojnim nacionalnim ustanovama kulture Republike Srbije i Republike Srpske.

Sredstva za realizaciju ovog poduhvata obezbedili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida.

BONUS VIDEO: NA ŠOLAKOVOJ N1 SLAVE OLUJU I BLjESAK I PORUČUJU: Nakon što su Srbi proterani, Hrvati su odahnuli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato