ČETIRI RASPUSTA ZA ĐAKE: Šta je predviđeno školskim kalendarom za 2024/25. godinu

B.B.

07. 08. 2024. u 16:37

KALENDAROM Ministarstva prosvete je predviđeno da osnovci i srednjoškolci u Srbiji u narednoj školskoj godini imaće četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji

ЧЕТИРИ РАСПУСТА ЗА ЂАКЕ: Шта је предвиђено школским календаром за 2024/25. годину

"Epidemije" kose đake krajem školske godine, Foto M. Anđela

U novoj školskoj godini đaci će u klupe sesti u ponedeljak 2. septembra, a zvono za završetak prvog polugodišta oglasiće se u petak, 27. decembra. Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 20. januara 2025. godine. Za osnovce škola se  završava  13. juna, a za srednjoškolce nedelju dana kasnije 20. juna.

Osmaci sa nastavom završavaju 30. maja,  maturanti gimnazija 23. maja,  a učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja.

Za Dan primirja u Prvom svetkom ratu, đaci će imati mini odmor  11. i 12. novembar, ali spojeno sa vikendom biće na pauzi od četiri dana. Zimski raspust počinje u ponedeljak, 30. decembra, a završava se u petak, 17. januara 2025. godine. Prolećni predah planiran je od srede 16. aprila do ponedeljka 21. aprila.

ZAVRŠNI ISPIT

Naredna generacija učenika osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak 21. marta i u subotu, 22. marta , a završni ispit 16, 17. i 18. juna (ponedeljak, utorak, sreda).

Prijemni ispiti za upis u srednju školu, i to u: umetničku školu odnosno obrazovni profil u oblasti umetnosti, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima, školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku i školu za talentovane učenike, zakazani su  od 9. do 18. maja.

U školi se praznuju državni i verski praznici, u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji -  21. oktobar , kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu,  27. januar Sveti Sava - Dan duhovnosti, školska slava, 22. april, kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 9. maj  kao Dan pobede i 28. jun. godine Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u dane kada škola i inače ne radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi