HRVATSKA SE IGRA DOKAZIMA: Ni 29 godina od raketiranja civila na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti nema presuda za zločin

V.C.S.

08. 08. 2024. u 07:00

PROŠLO je 20 meseci otkako je Krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu Tužilaštva protiv grupe hrvatskih oficira - pilota zbog ratnog zločina protiv civila na Petrovačkoj cesti 1995. Postupka, međutim, i dalje nema, a sednica na kojoj bi Veće odlučivalo o predlogu države Srbije da se otpuženima sudi u odsustvu, nikada nije zakazana.

ХРВАТСКА СЕ ИГРА ДОКАЗИМА: Ни 29 година од ракетирања цивила на Петровачкој и Приједорској цести нема пресуда за злочин

Foto: Printskrin Hepi TV

- Sud u Beogradu ne donosi odluku o predlogu Srbije da se optuženima sudi u odsustvu jer "nisu dostupni državnim organima Srbije", zato što predsednik veća, iako je hrvatska vlada zvanično saopštila da je zaključkom zabranila da se pozivi za suđenje uruče njihovom oficirima, opet zahteva da se od Hrvatske pribavi obaveštenje da su pozivi uručeni - kaže advokat Dušan Bratić, zastupnik porodica žrtava. - Time sudija krši zakon jer odbija da donese odluku o predlogu Republike, a prema Zakonu o uređenju sudova ne može da odbije da odlučuje kada je nadležan. Takođe, odluke donosi rešenjima i presudama, a ne službenim beleškama, kako je učinila ova sudija. Reč je o oportunizmu pojedinca, koji predstvalja i zloupotrebu sudijske funkcije, jer je sud dužan da donese kakvu god odluku, na koju onda postoji mogućnost žalbe. Ovde odluke nema i niko neće poverovati da je sve to delo jedne sudije, već će misliti da iza toga stoji država. A ne stoji. Tu situaciju mora da razreši sudska uprava i disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva i tužilaštvo nadležno za kršenje zakona od strane sudije.

Za pomenuti ratni zločin optuženi su komandanti avijacijskih jedinica koje su izvršile naređenje i dejstvovale vatrom po kolonama izbeglica iz "Oluje" na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti: Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović.

Foto: Printskrin Hepi TV

- Raketiranje civila na Petrovačkoj cesti, 7. avgusta 1995, u 12.10, i raketiranje civila na Prijedorskoj cesti, 8. avgusta, u 18 časova, predstavljaju, po svom cilju, mestu, vremenu i načinu izvršenja, dva idejno povezana zločina, osmišljena i izvedena od istih ljudi, i za oba dela je podignuta optužnica u Beogradu - objašnjava Bratić. - Zato, kada se govori o Petrovačkoj cesti, zapravo se kazuje o oba zločina. Ta dejstva predstavljaju elemente zločinačnog poduhvata masovnog izgona Srba kao izraza političke i ideološke orijentacije vlasti u Hrvatskoj, odnosno njene vekovne težnje za stvaranjem etnički čiste države. Nikakvog vojnog cilja, niti smisla nije bilo dejstvovati po kolonama civila u odlasku, i to u dubini teritorije druge države, nakon okončanja borbenih dejstava u RSK i nakon izbijanja snaga Hrvatske vojske na državnu granicu sa BiH. Jedini cilj je bio da se udari samo zato što su Srbi i da se pošalje simbolična poruka da se ne vraćaju.

BUDIMIR: SUĐENjA U ODSUSTVU

MINISTAR u Vladi RS Željko Budimir naveo je da Srbija i RS treba da počnu sa suđenjima u odsustvu za hrvatske zločine nad Srbima, jer sudovi u Hrvatskoj neće uraditi ništa.

- Vi imate i brojke i statistiku koliko je suđeno Srbima u odsustvu. To su ljudi koji se i sad, 20-30 godina nakon rata, isporučuju iz raznoraznih zapadnih zemalja u Hrvatsku, što je praksa koju mi nikad nismo primenjivali - rekao je Budimir ističući da Hrvatska verovatno nikada neće dati imena pilota koji su učestvovali u toj akciji i da se pravda ne može očekivati "od države nastale na zločinima nad Srbim".

Bratić objašnjava da je prvo 7. avgusta izvršeno dejstvo na Petrovačkoj, a narednog dana na Prijedorskoj cesti, jer se Petrovačkom cestom narod iz Dalmacije i Like izvlačio brže nego sa Korduna i Banije. Naime, kolonu sa Banije i Korduna su 7. avgusta na putu Glina - Dvor na Uni blokirale snage HV na mostu u Dvoru, kojim se prelazi u BiH, i tek je narednog dana, nakon potpisivanja sporazuma Hrvatske sa UN, kojim se garantuje bezbednost civila, i nakon sporazuma o predaji Banijskog korpusa Vojske RSK, deblokirana.

Foto: Srpsko advokatsko društvo

Dušan Bratić

- Zato su se tek predveče 8. avgusta stekli uslovi da se vatrom dejstvuje po središnjem delu kolone. Ove radnje ulaze u niz sistematskih akata etničkog čišćenja Srba sa vekovnog životnog prostora. A etničko čišćenje je eufemizam za genocid - kaže Bratić.

Osvrće se i na komentare Zagreba da je beogradska optužnica politička:

- Zvaničnici Hrvatske koji tako govore vode informacioni rat radi dezavuisanja javnosti i vrše pritisak na Beograd da se suđenje ne otvara kako bi vremenom pomrli svedoci i okrivljeni, pa bi tako ovaj zločin, koji savremenu Hrvatsku demaskira kao produžetak NDH, ostao bez pravosudnog odgovora. Da je optužnica politička, ne bi toliko upirali, jer je javno suđenje najbrža "smrt" za političke optužnice. Suočeni sa dokazima, oni posežu za jedinim izlazom - blokadom suđenja, čime štite svoje visoke oficire i sprečavaju društevno-moralnu osudu zločina kroz izricanje sudske istine, falsifikujući istoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!