DRVENI STUBOVI ODLAZE U PROŠLOST: Uspešna rekonstrukcija nadzemne niskonaponske mreže

Novosti online

09. 08. 2024. u 10:00

INVESTICIJA od 2,13 milijardi dinara za pouzdanije snabdevanje električnom energijom na jugoistoku Srbije

ДРВЕНИ СТУБОВИ ОДЛАЗЕ У ПРОШЛОСТ: Успешна реконструкција надземне нисконапонске мреже

Foto: Radenko Živković

 Elektrodistribucija Srbije je u okviru velikog projekta obnove mreže na teritorijama distributivnih područja Kraljeva, Kragujevca i Niša uložila oko 50 miliona evra u zamenu oko 34.000 stubova i  postavljane 2.500 kilometara novih kablovskih snopova. U okviru ovog projekta samo u jugoistočnoj Srbiji oko 10.000 domaćinstava uživaće u sigurnijem i pouzdanijem snabdevanju električnom energijom, a vrednost investicije u uspešnu rekonstrukciju distributivne mreže na toj teritoriji iznosi oko 2,13 milijardi dinara. 

DP Niš do skora je bilo jedno od distributivnih područja sa najvećom dužinom mreže niskog napona na drvenim stubovima. Zahvaljujući rekonstrukciji niskonapanske mreže i istorijski najvećim ulaganjima u ovaj deo energetskog sistema, situacija se u zadnjih godinu dana preokrenula. Ekipe montera mesecima su vredno radile na zameni drvenih stubova betonskim i zameni neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopovima, kao i prilagođavanju kućnih priključaka. Kao rezultat, rekonstruisano je oko 800 kilometara niskonaponske mreže i postavljeno oko 11.500 betonskih stubova. 

-  Pri obnovi i modernizaciji postojeće niskonaponske mreže prednost je data lokacijama na kojima je zabeleženo najviše kvarova i padova napona. Dokaz da je rekonstrukcija donela željene rezultate je činjenica da tamo gde je urađena više nije bilo zabeleženih prekida, čak i uslovima vremenskih nepogoda poput jakih vetrova i padavina. Ova rekonstrukcija mreže poboljšala je kvalitet snabdevanja električnom energijom na jugoistoku Srbije, što je i bio cilj ove značajne investicije vredne oko 2,13 milijardi dinara – istakao je Saša Kordić, rukovodilac Sektora za održavanje elektroenergetskih objekata i mernih mesta Distributivnog područja Niš, koji je bio zadužen za nadzor u tom delu projekta. 

Samo na teritoriji ED Zaječar, gde je zbog razuđenosti i zastarelosti mreže to bilo i najneophodnije, ugrađeno preko 5.500 betonskih stubova i prilagođeno oko 1.500 kućnih priključaka. Ukupna vrednost ovih radova iznosi približno 840 miliona dinara.

Domaćinstva na području pirotske Elektrodistribucije dobila su 683 nova betonska stuba, a 64 kilometra aluminijumsko-čeličnih provodnika zamenjeno je otpornim samonosivim kablovskim snopovima koji će odolevati jakim vetrovima karakterističnim za okolinu Stare planine. 

Za korisnike Elektrodistribucije Vranje zamenjeno je 1.650 drvenih stubova i prilagođeno više od 2.800 kućnih priključaka, dok je na teritoriji Elektrodistribucije Leskovac u masovnu rekonstrukciju više od 100 kilometara mreže i ugradnju 794 nova betonska stuba investirano oko 236 miliona dinara. Elektrodistribucija Prokuplje rekonstruisala je oko 124 kilometra mreže i zamenila više od 1.800 stubova, a na teritoriji niške Elektrodistribucije rekonstruisano je oko 108 kilometara  mreže i 1.068 drvenih stubova zamenjeno novim betonskim stubovima.

Višestruka korist 

Rekonstrukcijom mreže se rešavaju višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda. Elektrodistribucija Srbije je ovom investicijom omogućila građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, stvorila uslove za priključenje novih korisnika i smanjenje tehničkih gubitaka. 

M-50

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!