SLEDEĆE SEDMICE TEMPERATURE I DO 40 STEPENI: Detaljna vremenska prognoza za avgust i septembar

Tanjug

08. 08. 2024. u 14:35

METEOROLOG Slobodan Sovilj ocenio je danas da je pred nama novi toplotni talas u koji ćemo postepeno ući u utorak, 13. avgusta, a koji će trajati najverovatnije do subote.

СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ ТЕМПЕРАТУРЕ И ДО 40 СТЕПЕНИ: Детаљна временска прогноза за август и септембар

Foto: Tanjug

Sovilj ističe da je u pitanju petodnevni period, sličan dvonedeljnom toplotnom talasu koji smo imali u julu ove godine, s tim što se, kako kaže, očekuju prijatnije noći.

- Sledeće sedmice bismo zapravo imali te najviše temperature od 35 do 40 stepeni, a u Beogradu oko 38 - rekao je Sovilj.

Dodaje da će nakon novog toplotnog talas uslediti postepeni pad temperatura, bez naglog zahlađenja i intenzivnog perioda sa pljuskovima i grmljavinom.

- Biće prolaznih naoblačenja u poslednjoj dekadi avgusta, ali sve u svemu temperatura će biti iznad proseka - najavio je Sovilj.

Sovilj ističe da je naša zemlja pod uticajem tropske kontinentalne vazdušne mase koja poreklo vodi sa severa Afrike, a koja jača preko Sredozemlja.

- Mi smo ovoga leta mnogo češće pod uticajem tih severnoafričkih vazdušnih masa, za razliku od leta pre dve-tri godine, kada su češće Španija, Francuska, odnosno jugozapadni i zapadni delovi Evrope bili pod tim uticajem - kazao je on.

Meteorolog podseća da se planeta Zemlja zagreva, te da ekvatorijalne oblasti dobijaju najviše toplotne energije, a polarne najmanje.

- Toplotni talasi su sada učestaliji, a tome smo mi doprineli. Ljudi su uslovili da za poslednjih 150 godina temperatura na planeti poraste za 1,5 stepen, što je dovoljno da se toplotni talasi jave, da budu intenzivniji i da duže traju. To onda ima i druge posledice, jer temperatura uzročno-posledično deluje na padavine i na sve one druge meteorološke parametre - objasnio je Sovilj.

Kako kaže, glavni uzročnici klimatskih promena jesu emisije ugljen-dioksida i metana u atmosferu, te trajanje atmosfersko-okeanskog fenomena El Ninjo.

- Za vreme trajanja El Ninja imamo mnogo više toplih rekorda na planeti. Radi se o pozitivnoj anomaliji. Dakle, površinska voda okeana u Pacifiku je toplija nego inače. Sada polako ulazimo u El Ninjo fazu kada će te površinske vode u Pacifika biti hladnije, što znači da treba očekivati da do kraja godine i početkom sledeće taj broj toplih rekorda na globalnom nivou ipak opadne - kazao je Sovilj.

Ističe da nikada jedan toplotni talas, bilo da traje sedam, 10 ili 20 dana, ne može biti pokazatelj klimatskih promena.

- Znači, najčešće mora da bude neki tidesetogodišnji period, pa da se ti toplotni talasi malo češće javljaju. Toplotni talasi se javljaju i tokom zime. To je niz od najmanje pet dana u kojima je temperatura viša od 90 odsto temperature osmotrenih u prošlosti, u istom periodu na istoj lokaciji - rekao je Sovilj.

On podseća da smo prvi toplotni talas ove godine imali u januaru, a drugi u februaru.

- U avgustu, koji je sad pred nama, biće osmi toplotni talas ove godine. Od 1961. do 1990. mi smo imali samo 0,7 toplotnih talasa godišnje - kazao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost novog toplotnog talasa i u septembru, kada temperatura može dostići 30 stepeni.

- U prošloj godini srednja septembarska temperatura bila je 29 stepeni. Ukupno 29 letnjih dana u Vojvodini i Beogradu jesu zaista nezabeležene vrednosti do prošle godine - rekao je Sovilj.

BONUS VIDEO:POSLE 80 GODINA OTKRIVAJU SE TAJNE ,,DUNAVSKOG VILENjAKA”: Preko 200 brodova u dunavu kod Prahova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!