VUJOVIĆ O SJANIM REZULTATIMA MINISTARSTVA : I u prvih 100 dana posvećeno smo radili na ekološkim projektima važnim za građane

Novosti online

09. 08. 2024. u 20:16

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je prvih 100 dana rada Vlade u resoru koji vodi obeležio kontinuitet u radu na projektima važnim za građane, koje Ministarstvo sprovodi četvrtu godinu zaredom, a koji će značajno unaprediti stanje životne sredine u Srbiji.

ВУЈОВИЋ О СЈАНИМ РЕЗУЛТАТИМА МИНИСТАРСТВА : И у првих 100 дана посвећено смо радили на еколошким пројектима важним за грађане

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Govoreći o upravljanju otpadom, Vujović je istakla da se i u prvih 100 dana marljivo radilo na projektima izgradnje sedam regionalnih centara, koji su važan preduslov za uvođenje najviših standarda u ovu oblast.

U ovom momentu, napreduju radovi na izgradnji sanitarne deponije i prateće infrastrukture u regionalnom centru u opštini Ub, koji će zbrinjavati otpad iz 15 lokalnih samouprava. Uskoro krećemo sa radovima u Pirotu, a intenzivno radimo i na dokumentaciji za izgradnju regionalnog centra u Inđiji. U prvih sto dana rada, završena je i transfer stanica za pretovar otpada u Smederevu. Paralelno, radili smo i na projektima zatvaranja i sanacije nesanitarnih deponija, koje su po 30-40 godina smetale građanima. U prethodne četiri godine sanirali smo osam nesanitarnih deponija, a pri kraju su radovi na sanaciji deponija u Požegi, Rumi i Zrenjaninu. Očekujem da će uskoro početi sanacija još tri deponije – u Subotici, Prokuplju i Topoli, rekla je Vujović, dodajući da se vodilo računa i o rešavanju problema manjih, divljih deponija. Tokom četiri godine, kroz projekte Ministarstva uklonjeno je više od 1.000 divljih deponija, a samo u 2024. oko 200 deponija.

Vujović je istakla da se radi na rešavanju pepelišta u kragujevačkoj toplani i da je u finalnoj fazi izrada tenderske dokumentacije. Ona je podsetila da je, uz podršku države, u Kragujevcu kompletno rekonstruisana toplana i da su stari kotlovi na ugalj zamenjeni novim gasnim kotlovima. Ministarstvo zaštite životne sredine već četvrtu godinu zaredom, kao meru za unapređenje kvaliteta vazduha, raspisuje javne konkurse za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i toplanama. U 2024. je za tu meru opredeljen najveći iznos do sada, 800 miliona dinara.

Govoreći o projektima izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se vode zaštitile od zagađenja, Vujović je navela da se kanalizacija gradi širom Srbije, dok je od početka godine ugovorena igradnja ili rekonstrukcija četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečeju, Beloj Palanci, Apatinu i Sečnju.

- Očekujem da ćemo do kraja godine ugovoriti nove kilometre kanalizacije i izgradnju još četiri postrojenja - rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine posvećeno brine i o biserima prirode. Tekuće nedelje, područje Rajca stavljeno je pod zaštitu države, čime je broj zaštićenih područja povećan na 491, a površina pod zaštitom na gotovo 10 odsto teritorije Srbije.  

Kada sumiramo, u prvih sto dana rada, nastavili smo sa ozbiljnim i odgovornim pristupom radu. U narednom periodu radićemo još efikasnije na svim projektima koji su važni za bolji život građana i zdravu i čistu životnu sredinu, rekla je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!