DANAS JE POSLEDNJI DAN PRED POČETAK POSTA: Slavimo Gospojinske poklade, ovo su verovanja i običaji koje valja ispoštovati

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

13. 08. 2024. u 07:20

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Gospojinske poklade, poslednji dan pred početak Gospojinskog posta, koji se smatra jednim od najstrožih.

ДАНАС ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ДАН ПРЕД ПОЧЕТАК ПОСТА: Славимо Госпојинске покладе, ово су веровања и обичаји које ваља испоштовати

Foto: Novosti, Profimedia, SPC

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje, 14. avgusta, i traje dve nedelje.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice, i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Za hrišćane post nije samo uzdržavanje od masne i mrsne hrane, već ima prvenstveno duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobročinstva.

Post je uveo Isus Hrist, koji je 40 dana i noći postio u pustinji, nakon čega je izašao kao pobednik nad iskušenjima koja mu je postavio Sotona. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim jednodnevnih, postoje i višednevni postovi, a to su, uz Velikogospojinski, još i Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

Zdravica na ovaj dan kaže. "Oprosti, ulazimo u post kao u more", a prisutni odgovaraju "Neka je od boga oprošteno, oprosti i ti meni".

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od Božićnog i Apostolskog.

Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom, kada su dozvoljeni ulje i vino.

BONUS VIDEO: KAKVE SCENE: Doček srpskih olimpijaca pred hiljadama navijača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije