ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI: Osamdeset dve godine od monstruoznog ustaškog zločina u Kusonjama

V.C.

13. 08. 2024. u 22:01

NA dan 13. avgusta 1942. godine, hrvatske ustaše počinile su stravičan zločin nad 473 Srba iz sela Kusonje, kod Pakraca, kao i sela Dragović i Čaklovac. Među pobijenima bilo je i izbeglica sa Kozare.

ЖЕНЕ И ДЕЦА ЖИВИ СПАЉЕНИ: Осамдесет две године од монструозног усташког злочина у Кусоњама

Foto Privatna arhiva

Kako podseća Muzej žrtava genocida, Srbi su saterani u pravoslavnu crkvu Svetog Velikomučenika Georgija u Kusonjama, koja je potom zatvorena, polivena benzinom, zatrpana slamom i spaljena. Oni koji nisu stali u crkvu, poklani su i pobacani u obližnje bunare.

U ovom zločinu, stradao je veći broj dece. Jedna žena, iako priklana, uspela je da se izvuče ispod gomile leševa i spase se.

Ovo je bio treći po redu pokolj nad srpskim civilima u NDH u crkvenim zdanjima. Prvi se desio u crkvi u Glini, 29. jula 1941, a drugi u draksenićkoj crkvi, 14 januara 1942. U prve dve bogomolje žrtve su poklane, dok su u Kusonjama žive spaljene.

Preživela deca i žene potrpani su u vozove i deportovani u logore smrti - Jasenovac, Stara Gradiška i druge. Jasenovac se, inače, nalazi četrdesetak kilometara od Kusonja.

Udruženje Jadovno

Deca koja su bila nešto veća i radno sposobna podeljena su hrvatskim familijama kao ispomoć u polju, a manji broj skroz male dece je usvojen. Jedan deo tih većih posle rata je uspeo da se vrati u rodno selo i svedoči o ovom strašnom zločinu.

Posle rata, crkva nije imala dozvolu za obnavljanje. Ipak, obnavljanje je počelo 1987. godine, da bi između 1991. i 1995. sve opet bilo uništeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane