USTAŠKA VLAST MRZI SVE SRPSKO: Hrvati iz nemoći hapse Srbe

Novosti online

13. 08. 2024. u 21:03

PREDSEDNIK Pokreta Srba Krajišnika Mile Bosnić ocenio je kao skandalozno hapšenje u Kninu advokata Nemanje Berića kojem je određen pritvor i apelovao da institucije Srbije zaštite srpski narod u Hrvatskoj kojem "Oluja" traje tri decenije.

УСТАШКА ВЛАСТ МРЗИ СВЕ СРПСКО: Хрвати из немоћи хапсе Србе

Foto: D.S.

Bosnić je rekao da je Berić, poreklom iz Dalmacije, uhapšen zbog isticanja rodoljubivih pesama, ali da je to hapšenje potez nemoći Hrvata jer Srbi nikada nisu bili više ponosni na ono što jesu.

- Mogu da hapse koliko god hoće, krajiška muzika je deo našeg identiteta i niko nikada se neće odreći svoga - rekao je Bosnić.

On je naveo da su sva hapšenja koja se dešavaju unazad godinu dana očekivana, jer je, kako je istakao, ustaška vlast u Hrvatskoj i ista ta vlast mrzi sve srpsko, a svako veličanje ustaštva u Hrvatskoj nije kažnjeno.

- Svedočimo prizorima u Hrvatskoj gde su naše komšije, nošene ustaškim energijama, na ulicama gradova i niko to ne sprečava niti kažnjava. Užasne scene su danima u javnosti - istakao je Bosnić.

Beogradski advokat Nemanja Berić uhapšen je u Hrvatskoj na graničnom prelazu Bajakovo i sproveden sudiji za prekršaje u Šibeniku, koji ga je osudio na 15 dana zatvora, zato što je Berić na svom Fejsbuk nalogu snimio sebe dok vozi i peva pesme.

Foto: Fejsbuk/Ne­ma­nja Be­rić

Advokatska komora Srbije uputila je dopis Ambasadi Srbije u Hrvatskoj tražeći informacije i uhapšenom kolegi, te zamolivši ambasadora Jelenu Milić da ode u Šibenik i poseti Berića, kako bi se utvrdilo zbog čega i po kom je zakonskom osnovu uhapšen ovaj državljanin Srbije i zbog čega je u zatvoru. 

AKS traži i da se utvrdi kako su se policija i ostali državni službenici odnosili prema njegovoj ličnosti i da li je bilo nečovečnog postupanja i torture, posebno po nacionalnoj osnovi. Zatim, ako je vođen krivični postupak, da li je bilo postupanja koje se kvalifikuju kao kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Komora traži da se ispita da li je Beriću potrebna stručna pomoć advokata kojeg bi sam izabrao umesto branioca po službenoj dužnosti i pomoć Advokatske komore Srbije i da li ima mogućnost kontakta sa porodicom i dozvolu posete članova porodice.

Hrvatske vlasti su nekoliko puta hapsile Srbe zbog muzike, bilo uživo ili na društvenim mrežama, smatrajući da su pesmama "povredili njihova nacionalna osećanja".

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao