BERIĆA ZASTRAŠUJU USTAŠKIM PESMAMA: Uhapšeni advokat iz Beograda u zatvoru u Šibeniku izložen verbalnoj torturi hrvatskih pritvorenika

V.C.S.

15. 08. 2024. u 10:21

BEOGRADSKI advokat Nemanja Berić, koji je u subotu uhapšen na graničnom prelazu Bajakovo zbog objava na svom "fejsbuk" profilu i nalazi se u petnaestodnevnom pritvoru u Šibeniku, dobro je iako su uslovi u kojima boravi loši i nebezbedni.

БЕРИЋА ЗАСТРАШУЈУ УСТАШКИМ ПЕСМАМА: Ухапшени адвокат из Београда у затвору у Шибенику изложен вербалној тортури хрватских притвореника

Foto Facebook

U Šibeniku je, kako nam objašnjava advokat Slaven Bilčar koji ga je u utorak posetio, tropska temperatura, a u zatvoru, naravno, nema klime. U sobi ih je ukupno 10. Osim njega, tu su dva Italijana i dva Čeha, a ostalo su Hrvati.

- On ne izlazi u šetnju, jer mu hrvatski pritvorenici pevaju "Ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina". Ovo je jedini zatvor koji nema prijemnu sobu, pa ako je neko ekstremno vreme, odnosno nevreme (pljusak ili bura), posete su nemoguće - objašnjava Bilčar za "Novosti".

On je u međuvremenu o poseti i zapažanjima obavestio advokatske komore Beograda i Srbije. Potvrdio nam je i da je Berića u utorak obišla predstavnica ambasade Srbije u Zagrebu, kao i da je uhapšeni advokat uložio žalbu na određivanje pritvora.

Foto Facebook

Jedna od "spornih" slika Nemanje Berića

- Advokatska komora Beograda odmah je reagovala. Uputili smo zahtev našoj ambasadorki u Zagrebu Jeleni Milić da neko obiđe kolegu Berića, kao i da se vidi po kom osnovu je lišen slobode. Imamo nezvaničnu informaciju da ga je posetila otpravnica poslova. AKB se obratila i sudu u Šibeniku, naveli smo da je u pitanju član naše AK i tražili da se njegovom pravnom zastupniku omoguće susreti i uvid u predmet - kaže Momčilo Bulatović, predsednik AKB.

Takođe nam je potvrdio da se Beriću stavljaju na teret različite objave na "Fejsbuku" u poslednjih šest godina, kojima je "vređao nacionalna osećanja hrvatskog naroda", pa samim tim kršio javni red i mir. U pitanju su fotografije u majici sa likom popa Momčila Đujića, slike sa podignuta tri prsta, sa Bajom Malim Knindžom, Mladićeva fotografija, ali i snimak iz kola, na putu ka Kninu, na kom peva "Do Dinare niđe ne stajem".

Berić je uhapšen na Bajakovu 10. avgusta u 7.45, kad se iz rodnog kraja vraćao u Srbiju, i odakle je i pozvao advokata. Dok je Bilčar uspeo da dobije neke informacije, Beriću je već određen pritvor od 15 dana, a to je tačno polovina zaprećene kazne za ovaj prekršaj. Kazna je 700 do 4.000 evra i 30 dana zatvora.

Privatna arhiva

Zatvor u Šibeniku

Postavlja se pitanje otkud je hrvatska policija znala šta beogradski advokat, rodom Krajišnik, kači na društvenim mrežama?

- Pri policiji u Zagrebu postoji posebna služba koja prati aktivnosti Srba poreklom iz Hrvatske - objašnjava Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas". - Za to smo saznali iz jedne presude, prve tog tipa, iz 2017. U obrazloženju presude Mladenu Lošiću, koji je tada osuđen na 16 dana zatvora zbog fotografija na "Fejsbuku" sa četničkom zastavom, košarkašem Raduljicom sa šubarom i kokardom, kao i slike vojvode Đujića, vidi se postojanje te službe.

ZA ISTI PREKRŠAJ 12 PROCESUIRANO

DO sada je zbog remećenja javnog reda i mira objavama na društvenim mrežama u Hrvatskoj procesuirano 11 ljudi, Berić je dvanaesti. Devetoro ih je procesuirano u Kninu, a dvoje u Zadru. Jedan od njih osuđen je na novčanu kaznu od čak 1.000 evra.

Štrbac kaže da je Hrvatska jedina zemlja u svetu koja kažnjava zatvorom ljude zbog ovakih sadržaja na društvenim mrežama i postavlja pitanje kako može da bude gonjen neko za fotografiju od pre šest godina, ako prekršaj zastareva za dve. Takođe je zanimljivo kako sud goni osobu zbog prekršaja koji je počinila na teritoriji druge države (gde je kačila postove).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra