SLAVIMO PRENOS MOŠTIJU SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA: Verovanje kaže da se danas posebno treba paziti od ovog

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 08. 2024. u 07:11

PRAVOSLAVNA crkva danas slavi otkriće i prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

СЛАВИМО ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА: Веровање каже да се данас посебно треба пазити од овог

Foto: SPC

Otkriće i prenos moštiju Sv. Stefana arhiđakona i prvomučenika. Kada zlobni Jevreji kamenjem ubiše Sv. Stefana, ostaviše telo njegovo da ga psi izedu. No drugačije htede Promisao Božja.

Telo mučenikovo ležaše na otvorenom mestu pod gradom noć i dva dana, a druge noći dođe Gamalil, učitelj Pavlov i potajni učenik Hristov, uze telo, odnese ga u Kafargamalu na svoje imanje, i tu ga česno pogrebe u jednoj pećini. U istu pećinu sahrani Gamalil i svoga prijatelja Nikodima, koji plačući nad grobom Stefanovim umre. Tu sahrani Gamalil i svoga krštenoga sina Aviva. I prema svome zaveštanju i sam Gamalil tu beše sahranjen.

Od toga vremena prošli su vekovi, i niko od živih nije znao gde je sahranjeno telo Sv. Stefana. No 415. god., za vreme jerusalimskog patrijarha Jovana, javi se Gamalil tri puta u snu svešteniku Kafargamalskom Lukijanu, i potanko mu opriča sve o sahrani svih pomenutih ukazujući tačno mesto njihovih zaboravljenih grobova. Uzbuđen od toga sna Lukijan javi patrijarhu, i s blagoslovom patrijarhovim ode s ljudima i otkopa četiri groba.

Gamalil mu beše već u snu rekao koji je čiji grob. Silni miris blagouhani ispuni svu pećinu od moštiju svetiteljskih. Tada mošti Sv. Stefana behu svečano prenete na Sion i tu česno sahranjene, a mošti ostalih iznesene na jedno brdo više pećine, i tu u jednoj crkvi položene. Mnoga isceljenja bolesnika dogodiše se toga dana od moštiju Sv. Stefana.

Docnije te mošti biše prenete u Carigrad. Tako Gospod uvenča mnogom slavom onoga koji prvi za Njegovo ime krv svoju proli.

Srbi ovog sveca nazivaju Stevanom Vetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vetar ne bi oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Zato se veruje da se na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.

Tropar

Carskim vencem si venčao glavu tvoju stradanjem, koja si pretrpeo zbog Hrista Boga, prvi među mučenicima, Sveti Stefane: Ti si izobličio judejsko bezumlje i video si Spasitelja tvoga kako sedi sa desne strane Oca: Njega moli za spasenje duša naših.

BONUS VIDEO: Bezbednost dece na kupalištima : najčešće zablude | Maja Jovanović |Nije samo naslov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva